BANJALUKA  Braća u autopraonici „prala novac“

Izvor: Blic, 13.Jun.2016, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BANJALUKA  Braća u autopraonici „prala novac“

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnela je danas Okružnom tužilaštvu Banjaluka izveštaj o učinjenim krivičnim delima protiv direktora i suvlasnika firme „Magic Wasch“ Žarka i Željka Đekića.

Osumnjičeni su za zloupotrebu položaja, utaju poreza i pranje novca preko firme koja poseduje automatsku autopraonicu na zapadnom tranzitu u Banjaluci, saznaje portal Capital.ba

Iz MUP su danas zvanično saopštili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo njihove inicijale te da se sumnjiče da su izbegavanjem plaćanja poreza na dobit oštetili budžet Republike Srpske za 25.241 KM, dok su firmi „Magic Wasch“ i njenom suvlasniku omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi u novčanom iznosu od 252.413 KM.

Žarko Đekić kao direktor tereti za krivična dela: „Zloupotreba ovlašćenja u privredi“, „Falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava“ te „Podnošenje lažne poreske prijave“.

On je osumnjičen da izbegavao da plaćanje poreza na dobit od 25.241 KM i za taj iznos oštetio budžet Republike Srpske.

Istovremeno Žarko Đekić je firmi „Magic Wasch“ d.o.o. Banjaluka i suvlasniku firme Željku Đekiću omogućio sticanje protivpravne koristi u iznosu od 252.413 KM.

Željko Đekić je prema podnesenom izvještaju počinio krivična dela „Zloupotreba ovlašćenja u privredi“ i krivično delo „Pranje novca“ tako što je sa namjerom da raspolaže novcem za koji je znao da je stečen izvršenjem krivičnih dela direktora preduzeća, upotrebi u legalnom privrednom poslovanju.

Željko je novac od stvarnog prometa u samouslužnoj autopraonici polagao na račun preduzeća u vidu pozajmica osnivača. Na taj način je prikrio stvarno poreklo novca, a stvorio obaveze preduzeća prema samom sebi u vrednosti od 260.510 KM. Tako je sebi omogućio sticanje nezakonite imovinske koristi a istovremeno povećavao zaduženost preduzeća i stvarao obaveze kako bi umanjio dobiti i osnove za obračun poreza na dobit, ali i oštetio drugog suvlasnika po osnovu podjele dobiti preduzeća.

Hapšen i ranije zbog organizovanog kriminala

Željko Đekić je bio uhapšen 2014. godine u akciji SIPE BiH. On je bio jedan od četiri lica osumnjičenih za organizovani kriminal, odnosno da su iskoristivši stanje prirodne nesreće u BiH, vršili određene malverzacije prilikom sačinjavanja listi o oštećenju robe u pojedinim firmama, tako što su falsifikovali i sačinjavali lažnu dokumentaciju kako bi prikazali veću štetu nego što jeste radi izbegavanja plaćanja PDV obaveza, a sve s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Jedinica za privredni kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, u saradnji sa Poreskom upravom, je 9. juna blokirala samouslužnu autopraonici u Banjaluci, te izvršila pretrese na tri lokacije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.