Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcina testirana na bebama u BiH - po blanko dozvoli "međunarodnih faktora"

SARAJEVO - Sve je izvesnije da su deca u BiH bila "pokusni kunići" za vakcinu "Euvaks B" protiv hepatitisa B, koje je 2002. godine Unicef realizovao u BiH kroz projekt imunizacije sa entitetskim ministarstvima zdravstva, piše zagrebački "Večernji list" u današnjem izdanju za BiH.

Šokantne fotogafije deteta s teškim deformacijama lica nakon primljene vakcije, poslužiće kao dokaz da je opasna vakcina testirana na bebama u BiH.

List >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navodi da je jedna osoba s visokim medicinskim zvanjem SOS telefona 1209 u Sarajevu prijavila da Unicefov projekt nema potpunu tehničku dokumentaciju i da parametri rizika po zdravlje dece nisu precizno definisani.

Direktorica SOS telefona 1209 Jagoda Savić rekla je da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) dopustila u BiH upotrebu vakcina protiv hepatitisa B pod nazivom "Euvaks B" u razdoblju od 2002. do 2007. godine za zdrave novorođene bebe, bez prethodnih testova. Posledice takvog nemara danas su vidljive na tim bebama, kazala je Savićeva.

Ona je prošle godine poslala SZO-u upit sa četiri pitanja o vakcini "Euvaks B", ali joj je rečeno da proizvođač vakcine ne poseduje valjane dokaze da je pre upotrebe u BiH imao dovoljno takvih testova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.