Izvor: Blic, 23.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca u BIH vakcinisana netestiranim vakcinama

Sve je izvesnije da su deca u BiH bila "pokusni kunići" za vakcinu "Euvaks B" (Euvax) protiv hepatitisa B, koje je Unicef realizovao u BiH kroz projekt imunizacije 2002. godine sa entitetskim ministarstvima zdravstva, piše zagrebački "Večernji list" u današnjem izdanju za BiH.



Šokantne fotogafije deteta s teškim deformacijama lica nakon primljene vakcine poslužiće kao dokaz da je opasna vakcina testirana na bebama u BiH. List navodi da je jedna osoba s visokim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << medicinskim zvanjem SOS telefonu 1209 u Sarajevu prijavila da Unicefov projekt nema potpunu tehničku dokumentaciju i da parametri rizika po zdravlje dece nisu precizno definisani.

Direktorka SOS telefona 1209 Jagoda Savić rekla je da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) dopustila upotrebu vakcina protiv hepatitisa B pod nazivom "Euvaks B" u periodu od 2002. do 2007. godine za zdrave novorođene bebe, bez prethodnih testova. Posledice takvog nemara danas su vidljive na tim bebama, kazala je Savićeva.

Ona je prošle godine poslala SZO-u upitnik sa četiri pitanja o vakcini "Euvaks B", ali joj je rečeno da proizvođač vakcine ne poseduje valjane dokaze da je pre upotrebe u BiH imao dovoljno takvih testova.

Od maja 2004. godine Federacija BiH je uvela obvezno vakcinisanje novorođenčadi protiv hepatitisa B, i BiH je bila prva u regionu da to učini. Od tada vakcinu primaju bebe pri rođenju, kao i kada napune jedan mesec i šest meseci. Savićeva je kazala da su efekti dobijenih vakcina dugoročni, da se vide tek nakon 15 do 20 godina, kada generacija koja je vakcinisana stasa za rađanje.

Antikorupcijski tim OHR-a je dao poverenje izjavama medicinskih stručnjaka, bez provere, i pismeno odgovorio da nema osnova za otvaranje istrage.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deca u BIH vakcinisana netestiranim vakcinama

Izvor: Mondo, 23.Maj.2008

Deca u BiH bila su "pokusni kunići" za vakcinu "Euvaks B" protiv hepatitisa B, koje je Unicef realizovao u BiH kroz projekt imunizacije sa entitetskim ministarstvima zdravstva, objavljuje zagrebački "Večernji list" u izdanju za BiH

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.