Sud traži potvrdu da je Arkan mrtav

Izvor: Studio B, 09.Sep.2014, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud traži potvrdu da je Arkan mrtav

Sud u Minhenu potvrdio je i optužnicu protiv bivšeg šefa DB Zdravka Mustača zbog umešanosti u ubistvo Stjepana Đurekovića, hrvatskog emigranta, 1983. godine.

Predmet protiv Mustača spojen je s postupkom protiv njegovog nekadašnjeg podređenog u Službi državne bezbednosti SFRJ Josipa Perkovića, pa će se voditi jedinstven postupak koji će početi 17. oktobra, a kraj suđenja očekuje se krajem aprila sledeće godine.

Vrhovni zemaljski sud još početkom leta >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zatražio je od hrvatskih vlasti pružanje međunarodne pravne pomoći u ovom predmetu, piše "Jutarnji list".

Tako je, između ostalog, od Županijskog suda u Zagrebu i njegovog predsednika Ivana Turudića zatražio određene provere za "osobe koje dolaze u obzir kao svedoci", a među njima je i pokojni Željko Ražnatović Arkan iz Srbije.

Na tom spisku sa šezdesetak imena je navedeno i mnogo drugih osoba koje su pokojne, među njima i Ivica Račan, Josip Vrhovec, Jure Bilić, Milka Planinc, Mika Špiljak...

Kako piše "Jutarnji list", nemački sud želi od hrvatskih vlasti da dobije i službene potvrde o tome da pojedine osobe koje se spominju u spisku kao svedoci, više nisu žive.

Zanimljivo je, na primer, i da su zatraženi svi zapisnici sa sednica Veća za zaštitu ustavnog poretka nekadašnje Socijalističke republike Hrvatske, između 1980. i 1985. godine, u kojima se spominju pronevera deviza ili kriminal u Ini.

Nemački sud raspolaže i informacijama da postoje i određeni snimci nastali početkom devedesetih godina, koji bi mogle biti važan dokaz na predstojećem suđenju, a jedan od njih sadrži razgovor Perkovića i Mustača, pri čemu navodno spominju i Željka Ražnatovića Arkana.

Većinu tih materijala Nemačka je i u ranijim fazama postupka tražila od Hrvatske, a ovo je verovatno zadnji pokušaj uoči skorog suđenja.

Međutim, najvećem delu zahteva Suda u Minhenu, Županijski sud u Zagrebu neće moći udovoljiti, jer najveći broj svedoka već dugo nije među živima, a za postojanje neke druge tajne partijske obaveštajne službe u Hrvatskoj, kako se to sugeriše, nikad niko nije čuo.

Zbog svih ovih okolnosti, kao i mišljenja dela stručne javnosti da je izručenje Perkovića bilo protivzakonito, Hrvatska bi, zbog zaštite sopstvenih interesa, na suđenju u Minhenu svakako trebalo da ima službene posmatrače, piše "Jutarnji list".

Inače, Josip Perković i Zdravko Mustač izručeni su Nemačkoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje, pošto ih je Nemačka potraživala zbog ubistva Đurekovića, hrvatskog emigranta, u Minhenu.

Hrvatska je tako morala da postupi, kao članica EU, a zbog toga što oni nisu odmah izručeni, jedno vreme su se hrvatske vlasti sporile s Evropskom komisijom, pa su joj pretile i sankcije.

 

Suđenje Perkoviću i Mustaču 17. oktobra

 

Suđenje bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe Udbe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog pomaganja u ubistvu političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u okolini Minhena počeće 17. oktobra.

Sud u Minhenu danas je potvrdio optužnicu protiv Zdravka Mustača i odlučio da objedini postupak protiv njega i Josipa Perkovića budući da je reč o istom krivičnom delu. Optužica protiv Perkovića potvrđena je još u julu.

Pozivajući se sud u Minhenu, lokalni mediji objavili su da je sud dopustio učešće đurekovićeve udovice kao satužitelja u tom slučaju.

Za postupak je predviđeno 50 ročišta, a presuda se očekuje u aprilu iduće godine.

Optužnica tereti Mustača da je od 1982. do oktobra 1985. godine bio šef bivše jugoslovenske tajne službe i nadređeni Josipu Perkoviću kojem je, najverovatnije u proleće 1982, naredio organizaciju i ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Perković je stupio u kontakt s Krunoslavom Pratesom i uključio ga u ubistvo, a upravo je Prates 2008. na sudu u Minhenu osuđen na doživotni zatvor zbog učešća u Đurekovićevom ubistvu.

Prema optužnici, Prates je dao kopiju ključa jedne garaže u Volfratšauzenu, koju je Đureković koristio kao štampariju, zasad nepoznatim osobama koje su ubile Đurekovića.

Josip Perković izručen je 24. januara ove godine Nemačkoj, a Mustač tri meseca kasnije, čime je završena višemesečna pravno-politička afera koja je uzburkala i podelila političku scenu u Hrvatskoj, ali i dovela do sukoba Hrvatske s Nemačkom i Evropskom komisijom.

Hrvatska je uoči ulaska u EU u julu prošle godine ograničila primenu evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle avgusta 2002. godine što je onemogućilo izručenje Josipa Perkovića Nemačkoj.

Potom je pronađen kompromis prema kojem se od 1. januara 2014. godine evropski nalog primenjuje bez spornog vremenskog ograničenja. To je omogućilo hapšenje Perkovića, a potom i Zdravka Mustača.

Obojica od početka tvrde da nemaju veze s ubistvom Stjepana đurekovića i da su žrtve lažnog svedočenja bivšeg operativca Vinka Sindičića koji je početkom godine u pismu Perkovićevoj odbrani naveo da je kao krunski svedok nemačkog pravosuđa lažno svedočio u slučaju Đureković.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Suđenje Perkoviću i Mustaču 17. oktobra

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Sep.2014

Suđenje bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe Udbe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog pomaganja u ubistvu političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u okolini Minhena počeće 17. oktobra, saopštio je sud...Optužnica tereti Mustača da je od 1982. do oktobra 1985....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.