Ravnopravnost ili razdruživanje

Izvor: Politika, 16.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ravnopravnost ili razdruživanje

Ako hrvatski narod ne dobije svoju federalnu jedinicu u BiH, Alternativna vlada Hrvatske Republike Herceg-Bosne pokrenuće inicijativu za mirni izlazak iz Federacije BiH

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – Alternativna vlada Hrvatske Republike Herceg-Bosne najavila je juče da će, ako hrvatski narod ne dobije federalnu jedinicu u Bosni i Hercegovini, pokrenuti inicijativu za postupak mirnog razdruživanja iz Federacije BiH. Ako ova inicijativa ne prođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << navedeno je u saopštenju Alternativne vlade, koje je potpisao njen predsednik Leo Pločkinić, hrvatskim strankama biće „sugerisano da povuku potpis sa Dejtonskog sporazuma”, koji je „štetan po interese Hrvata u BiH”.

„Povlačenje potpisa sa Dejtonskog sporazuma biće predloženo i ostalim stranama u BiH koje imaju isti interes kako bi počeli pozitivni reformski politički procesi”, piše u saopštenju. Alternativna vlada Hrvatske Republike Herceg-Bosne predlaže da granice budućih federalnih jedinica budu rezultat dogovora Srba, Hrvata i Bošnjaka. Kao dokaza da Hrvati nemaju teritorijalne pretenzije, Alternativna vlada Herceg-Bosne predlaže „granice koje su utvrđene na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine, s pravom diskontinuiteta teritorija kao garancijom da se te federalne jedinice neće izdvojiti iz sastava BiH”.

U saopštenju je istaknuto da Vašingtonski sporazum, kojim je u martu 1994. godine, stvorena Federacija BiH nikada nije sproveden i da nikada nije menjan, za razliku od Dejtonskog sporazuma. Dejton je od potpisivanja do danas „promenjen u 175 slučajeva”. Takođe, Alternativna vlada Herceg-Bosne je podsetila da nikad nije sprovedena odredba Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma po kojoj je Federacija BiH trebalo da bude u konfederaciji sa Hrvatskom.

„Treba naglasiti da Bošnjaci danas predstavljaju glavni politički problem u BiH, jer javno teže hegemoniji računajući na svoju brojčanost i nastoje da potčine druga dva naroda kroz asimilaciju u takozvanu bosansku naciju... Glavna politička premisa bošnjačke politike glasi: ’Ovo je Bosna, kome se ne sviđa neka ide – Hrvati u Hrvatsku, Srbi u Srbiju’”, upozoreno je u saopštenju Alternativne vlade HR Herceg-Bosne, u kojem je naveden podatak da su kantoni sa hrvatskom većinom u poslednjih nekoliko godina u budžet Federaciji BiH dali više od četiri milijarde maraka.

Osim toga, u saopštenju je istaknuta da su sa Alternativnom vladom HR Herceg-Bosne nedavno razgovarali predstavnici Amerike, Evropske unije, Ruske Federacije i Izraela. Njih je interesovalo da li bi Hrvatska Republika Herceg-Bosna mogla da bude samoodrživa. Njima je predata dokumentacija iz koje je očigledno da bi Hrvatska Republika Herceg-Bosna, kada bi se formirala, bila ekonomski najsnažniji deo BiH.

B. Marić

[objavljeno: 17/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.