Plenković: Srbi zaštićeni po najvišim evrostandardima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2019, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Srbi zaštićeni po najvišim evrostandardima

Premijer, Andrej Plenković, koji bi, kako je ranije najavljeno, danas trebalo da se sastane sa liderom Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Miloradom Pupovcem, a povodom niza nedavnih napada na pripadnike srpske nacionalne manjine, ponovio je danas da su to dela pojedinaca, a ne posledica klime u hrvatskom društvu.

Plenković je, kako prenose hrvatski mediji, na početku sednice vlade još jednom osudio ove napade, a posebno one koji su, kako je rekao, imali karakter >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << međunacionalnih odnosa.

Rekao je da akteri ovih nedela nesumnjivo treba da budu strogo kažnjeni, te da je to sada tvar daljeg postupka koji se i policije selu u pravosuđe.

"Napadi na srpsku nacionalnu manjinu u Uzdolju, Đevrskama i Viškovu. Policija je reagovala odmah i uhvaćeni su počinitelji. Dela koja su se dogodila dela su pojedinaca, a ne deo klime", rekao je Plenković.

Šibenska policija saopštila je juče da je za četvoricu napadača na Srbe u Uzdolju određen jednomesečni pritvor, ali i da se traga za još desetak za sada neidentifikovanih osoba.

Direktor šibenske policijske uprave je na vanrednoj konferenciji za novinare potvrdio da je napad na kafić u Uzdolju, kada je pet osoba srpske nacionalnosti povređeno među kojima i jedno dete, bio organizovan i planiran i da su u njemu učestvovali navijači jednog fudbalskog kluba u Splitu, a međi su preneli da je reč o Torcidi.

"Gradimo politiku uključivosti svih nacionalnih manjina u društveni i politički život. Stoga smo insistirali da u parlamentarnoj većini budu svi pripadnici nacionalnih manjina. To se odnosi i na pripadnike srpske manjine", dodao je Plenković, koji tvrdi da su prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj zaštićena u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Plenković je zamerio Pupovcu koji je prilikom jednog istupa nakon serije napada na Srbe u Hrvatskoj tu državu uporedio sa ustaškom NDH i istakao da je ona faktor nestabilnosti u regionu Jugoistoka Evrope.

"Odbacujem teze o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti. Ta teza ne stoji. RH je zemlja koja je rešila sve svoje osnovne nacionalne zadatke i gradi društvo u kojem svi treba da se dobro osećaju i imaju zaštićena prava", kazao je Plenković.

Ponovio je da je upoređivanje današnje moderne Hrvatske s NDH nedopustivo.

"Moderna i samostalna Hrvatska je utemeljena na domovinskom ratu, na demokratskim procesima 1990. godine. Ovo je zemlja koja je i ugledna u međunarodnoj zajednici. I tu tezu odlučno odbacujem", naveo je premijer.

Ukaza je na potrebu da svi zajedno moraju raditi na toleranciji u društvu, ali je istovremeno priznao da postoje političke stranke koje svoju snagu grade na potenciranju napetosti.

Ne precizirajući o kojim strankama je reče, Plenković je dodao da to nije politika vlade.

"Naša politika je izgradnja dobrih međususedskih odnosa i rešavanje svih otvorenih pitanja", kazao je premijer, prenela je Hina.

Plenković tvrdi i da je pitanje zaštite prava srpske manjine u Hrvatskoj rešeno na najvišim evropskim standardima.

Hrvatska će, kazao je negovati tu zaštitu.

"Mi kažemo dosta spirali mržnje. Nema potrebe za tim u 2019. godini", rekao je Plenković te dodao da vlada ima "redovni dijalog i rešava sva otvorena pitanja".

Apelujući na sve aktere u društvu da rade na kreiranju atmosfere koja, kako je rekao, pripada Hrvatskoj 21. veka, Plenković je kao važno istakao i da bi svi politički akteri u hrvatskom društvu trebalo da se uzdrže od izjava koje doprinose polarizaciji.

Posebno, dodao je, to očekuje od svih članova vlade i stranaka u vladajućoj većini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Plenković razgovarao sa Pupovcem

Izvor: RTS, 29.Avg.2019

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je sa poslanikom SDSS-a u Saboru Miloradom Pupovcem o inicidentima u kojima su napadnuti Srbi. . Plenković je rekao da je Pupovac tokom sastanka iskazao svoju zabrinutost zbog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.