Osmi mart u Srbiji - u senci Jutke i zlostavljanja žena

Izvor: VOA, 08.Mar.2019, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmi mart u Srbiji - u senci Jutke i zlostavljanja žena

Ovogodišnje obeležavanje Osmog marta, u Srbiji će ostati nekako u senci događaja u opštini Brus, odakle već danima stižu uzmerujuće vesti o tome kako predsednik opštine Milutin Jeličić, daleko poznatiji kao Jutka, zlostavlja i ucenjuje zaposlene žene, šalje desetine hiljada sms poruka lascivnog, seksulanog sadržaja. Mediji objavljuju zaista neverovatan spisak Jutkinih aktivnosti, a samo jedna žrtva - Marija Lukić skupila je hrabrost da javno progovori o onome što se događa u opštini Brus: ​"Ta žena i njena porodica, Marija Lukić je prošla kroz pakao. I ja, kao i mnoge žene u Srbiji osećam solidarnost sa njom. Mi ćemo nastaviti da se borimo, da se to više nikada nikome ne ponovi. To jeste jedna vrsta nepoželjnog ponašanja, nedozvoljenog, koje mora biti kažnjeno", kaže Sanja Nikolin, aktivistkinja Ženske platforme za razvoj Srbije. "Dobro je da je ta tema, i taj slučaj osvetljen medijski, zato što on nije jedini. Mislim da je jako dobro da se sve Jutke, kojih ima sigurno mnogo u Srbiji - sledeći kada požele da urade tako nešto, da se zapitaju i uplaše da ne dođu u medijski fokus i da ne budu sankcionisani", smatra Sanja Popović Papić iz Udruženje poslovnih žena Srbije. Sagovornice Glasa Amerike, kojima je u fokusu žensko preduzetništvo, kažu da se tu žene ne suočavaju baš sa ovakvim oblicima zlostavljanja, ali ističu i da to nikako ne znači da je ženama lako ako se usude da pokrenu svoj biznis. Preduzetnice se suočavaju sa velikim rodnim stereotipima i treba im deset i više godina da se dokažu i da ih shvate ozbiljno, kaže predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Papić: "Kada su ostajale bez posla, žene i muškarci, žene su se mnog teže vraćale na tržište rada. Zašto? Zato što su na taj način mnogo lakše upadale, ne svojom voljom u rodni stereotip. Dakle, sad si kod kuće, tu uvek ima posla, nema potrebe, treba brinuti o ovome, onome. I žene su često i nevoljno i same upadale u taj obrazac". Sanja Nikolin, aktivistkinja Ženske platforme za razvoj Srbije, ističe u prvi plan podatak po kome, od 890 miliona dinara, koliko je uloženo u pet mera za podršku preduzetništvu, žene su dobile nešto manje od 200 miliona. Ne samo da se ne ispravljaju raniji nedostaci, nego se dalje ulaže u produbljivanje rodnog jaza, kaže Nikolin: "Lokalnim samoupravama je cilj zapošljavanje, ne preduzetništvo. I važno im je da što više pedikirki i manikirki bude. I nemam ništa protiv tog posla, odlično ako radi na tržištu, ali je činjenica da to ne treba da bude prioritetno i jedino usmerenje za žene. Jer, ono što jeste civilizatorska uloga države, jeste da uloži i tamo gde su žene podzastupljene, a dodatni je lanac vrednosti". Srbija je jedna od malobrojnih država koja na čelu ima ženu - tim pre je veća obaveza premijerke Ane Brnabić da ostane upamćena i po tome da je za njenog mandata bitno popravljen položaj žena u Srbiji. I da je Jutka iz Brusa osuđen po zakonu, kako se takvi slučajevi više ne bi ponavljali.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osmi mart u Srbiji - u senci Jutke i zlostavljanja žena

Izvor: VOA, 09.Mar.2019, 00:07

Ovogodišnje obeležavanje Osmog marta, u Srbiji će ostati nekako u senci događaja u opštini Brus, odakle već danima stižu uzmerujuće vesti o tome kako predsednik opštine Milutin Jeličić, daleko poznatiji kao Jutka, zlostavlja i ucenjuje zaposlene žene, šalje desetine hiljada sms poruka lascivnog,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.