Odluka o teritorijalnom sporu Hrvatske i Slovenije 29. juna

Izvor: RTS, 19.Jun.2017, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o teritorijalnom sporu Hrvatske i Slovenije 29. juna

Stalni arbitražni sud u Hagu saopštio je da će odluku o teritorijalnom sporu između Hrvatske i Slovenije u vezi sa morskom granicom objaviti 29. juna.
"Predsednik Suda, sudija Žilber Gijom, će pročitati odluku Suda 29. juna između 14 i 16 sati u Palati mira u Hagu tokom rasprave koja će biti otvorena za javnost", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Suda, prenosi hrvatski portal Indeks.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Hrvatska skupština je krajem jula 2015. donela odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dve zemlje potpisale 2009. godine, a Sloveniji predložila da otpočnu pregovori o alternativnom rešavanju spora.
Zagreb je tada ocenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan, nakon što je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.
Sekolec i Drenikova se se nakon toga povukli.
Hrvatska je izašla iz arbitraže pozivajući se na član 60. Bečke konvencije koji dopušta povlačenje iz sporazuma u slučaju njegove "teške povrede" i izrazila razočaranje kada je sud ocenio da takve povrede nije bilo i zatim u novom sastavu nastavio sa radom.
Arbitražni sud je u aprilu objavio da je postupak završen i da će odluku o graničnom sporu objaviti za nekoliko meseci, a stav svih vlada i parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj, otkako je ta zemlja iz postupka istupila 2015. godine, bio je da će odluka Arbitražnog suda za zvanični Zagreb biti "mrtvo slovo na papiru".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Plenković: Ne obavezuje nas arbitraža; Cerar: Istorijska odluka

Izvor: Blic, 20.Jun.2017, 00:40

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da Zagreba objavu presude o teritorijalnom sporu sa Slovenijom dočekuje u skladu s odlukom Sabora iz jula 2015 - da Hrvatska izađe iz procesa arbitraže i da ni na koji način neće biti vezana presudom Arbitražnog suda..."Na taj način i očekujemo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.