Mogerini: Ivanov da povuče odluku i preda mandat Zaevu

Izvor: RTS, 02.Mar.2017, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Ivanov da povuče odluku i preda mandat Zaevu

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvala je predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da povuče odluku i da mandat za sastav nove vlade poveri kandidatu partije koja ima većinu u parlamentu. Istovremeno, pristalice VMRO-DPMNE ponovo na ulicama.
"Demokratska pravila predviđaju poštovanje volje većine i pozivamo predsednika Đorđa Ivanova da preispita svoju odluku o dodeljivanju mandata za formiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlade", izjavila je Mogerinijeva, koja je u Skoplje došla neposredno pošto je politička kriza, odbijanjem Ivanova da dodeli mandat Zaevu, dobila sasvim nove dimenzije.

Mogerinijeva se sa Ivanovim sastala posle serije razgovora sa liderima političkih partija i nevladinih organizacija. Sličan poziv makedonskom predsedniku, ranije danas, uputio je i američki ambasador u Skoplju Džes Bejli.
Govoreći o zapaljivoj retorici koja je usledila posle odluke Ivanova, Mogerinijeva je rekla da politički lideri u Makedoniji imaju odgovornost da smire strasti i spreče izbijanje "međunacionalnih ili geopolitičkih konflikata".
"Makedonija je složena zemlja, koja se nalazi u složenom regionu i požar nam nije potreban", rekla je Mogerinijeva.
Šefica evropske diplomatije je, takođe, upozorila Ivanova da "u demokratskom svetu ne postoji slučaj da parlamentarnoj većini, koje predstavlja većinu građana unitarne države, bude uskraćeno pravo da formira vladu".
Makedonski predsednik nije komentarisao zahtev Evropske unije, niti je na bilo koji način naznačio da će promeniti odluku. 
Istovremeno sa posetom Federike Mogerini, pristalice novoformirane inicijative "Za zajedničku Makedoniju", koji se protive usvajanju zahveta Albanaca sadržanih u zajedničkoj platformi, održali su još jedan protest na ulicama najvećih makedonskih gradova, uključujući Skoplje, Kumanovo, Ohrid i Bitolj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mogerinijeva: Ivanov da povuče odluku o Zaevu

Izvor: B92, 02.Mar.2017

Skoplje -- Visoka predstavnica EU Federika Mogerini pozvala je predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da preispita svoju odluku o dodeljivanju mandata za sastav vlade...Ona je pozvala Ivanova da povuče odluku u interesu svih građana, kao i da u skladu s ustavom, kako je rekla, poveri mandat kandidatu...

Nastavak na B92...

Ivanov da povuče odluku o Zaevu

Izvor: Radio 021, 02.Mar.2017

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini pozvala je predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da preispita svoju odluku o dodeljivanju mandata za sastav vlade...Ona je pozvala Ivanova da povuče odluku u interesu svih građana, kao i da u skladu s ustavom, kako je rekla, poveri mandat kandidatu partije...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.