Mogerini traži od Ivanova da povuče odluku, novi protesti u Skoplju

Protest građanske inicijative Za zajedničku Makedoniju počeo je i večeras u Skoplju, četvrti dan za redom, javio je makedonski portal "Infomax".
Učesnici su se kao i proteklih dana okupili ispred zgrade makedonske Vlade. Kažu da su odlučni da istraju u odbrani ustava i očuvanju jedinstva zemlje. Na prethodnim protestima u Skoplju poručeno je da će se građani okupljati svakog dana s namerom da onemoguće promenu Ustava. Ovi protesti prete da Makedoniju uvedu u novu političku krizu.
 
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je večeras predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da preispita svoju odluku o dodeljivanju mandata za sastav vlade i da je povuče u interesu svih građana, kao i da u skladu sa ustavom, kako je rekla, poveri mandat kandidatu partije koja ima većinu u parlamentu.
 
"Demokratska pravila predviđaju poštovanje volje većine i pozivamo predsednika Đorđa Ivanova da preispita svoju odluku o dodeljivanju mandata za formiranje vlade", izjavila je večeras u Skoplju Mogerini.
 
Ona je dodala da EU želi da ukaže kao prijatelj Makedonije na radnje koje predstavljaju, po njihovom mišljenju, ozbiljno kršenje demokratskih principa i demokratskog duha ustava Makedonije.
 
Mogerini je poručila da poziva predsednika Makedonije da razmisli o svojoj odluci o dodeljivanju mandata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet