Izvor: Nezavisne Novine, 02.Mar.2017, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Ivanov da povuče odluku i preda mandat Zaevu

SKOPLJE - Šefica evropske diplomatije Frederika Mogerini pozvala je predsjednika Makedonije Đorđija Ivanova da povuče odluku i da mandat za sastav nove vlade povjeri kandidatu partije koja ima većinu u parlamentu. Istovremeno, pristalice VMRO-DPMNE ponovo na ulicama.

"Demokratska pravila predviđaju poštovanje volje većine i pozivamo predsjednika Đorđa Ivanova da preispita svoju odluku o dodjeljivanju mandata za formiranje vlade", izjavila je Mogerinijeva, koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u Skoplje došla neposredno pošto je politička kriza, odbijanjem Ivanova da dodijeli mandat Zaevu, dobila sasvim nove dimenzije.

Mogerinijeva se sa Ivanovim sastala poslije serije razgovora sa liderima političkih partija i nevladinih organizacija. Sličan poziv makedonskom predsjedniku, ranije danas, uputio je i američki ambasador u Skoplju Džes Bejli.

Govoreći o zapaljivoj retorici koja je uslijedila poslije odluke Ivanova, Mogerinijeva je rekla da politički lideri u Makedoniji imaju odgovornost da smire strasti i spriječe izvijanje "međunacionalnih ili geopolitičkih konflikata".

"Makedonija je složena zemlja, koja se nalazi u složenom regionu i požar nam nije potreban", rekla je Mogerinijeva.

Šefica evropske diplomatije je, takođe, upozorila Ivanova da "u demokratskom svijetu ne postoji slučaj da parlamentarnoj većini, koje predstavlja većinu građana unitarene države, bude uskraćeno pravo da formira vladu".

Makedonski predsjednik nije komentarisao zahtjev Evropske unije, niti je na bilo koji način naznačio da će promijeniti odluku.

Istovremeno sa posjetom Frederike Mogerini, pristalice novoformirane inicijative Za zajedničku Makedoniju, koji se protive usvajanju zahtijeva Albanaca sadržanih u zajedničkoj platformi, održali su još jedan protest na ulicama najvećih makedonskih gradova, uključujući Skoplje, Kumanovo, Ohrid i Bitolj.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.