MPC neće u „Milenijumski krst”

Izvor: Politika, 22.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MPC neće u „Milenijumski krst”

Na planini Vodno koja natkriljuje Skoplje podignut je najveći simbol hrišćanstva na Balkanu, a u njegovo podnožje, umesto crkve, useliće se prodavnice suvenira i panoramski restoran

Skoplje – U sveopštoj euforiji oko nastupanja novog milenijuma, Makedonci su pre osam godina „prebrođenu kataklizmu” obeležili podizanjem krstova. Koliko ih je u prvoj godini ulaska u 21. vek izgrađeno u Makedoniji, niko ne zna, ali nema uzvišice u blizini naseljenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mesta koja nije zakićena simbolom hrišćanstva.

Najveći i najpoznatiji je „Milenijumski krst” iznad Skoplja, nepresušna tema urbanističko-političkih i verskih debata. Taj usud ga prati od dana kad je Skopljanac Blagoja Dojčinovski došao na ideju da se na Vodnu povrh Skoplja na nadmorskoj visini od 1.160 metara izgradi monumentalni krst, kako bi se trajno obeležio dolazak novog milenijuma i 35 godina samostalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

Pripreme za izgradnju krsta trajale su nekoliko godina a formirana je i specijalna fondacija, koja je prikupila novac i realizovala taj grandiozan poduhvat. Presudnu ulogu u projektu imao je Ljupčo Georgievski, tadašnji makedonski premijer. Dok je bio na čelu vlade, podignut je „Milenijumski krst” na Vodnu i hram „Plaošnik” na Samuilovoj tvrđavi u Ohridu.

Protivnici gradnje „Milenijumskog krsta” insistirali su da se novac upotrebi u korisnije svrhe – za izgradnju bolnice ili prihvatilišta za beskućnike. Vernici muslimanske veroispovesti su istovremeno tvrdili da je to čin verske diskriminacije. Tada vladajući vmrovci nisu se osvrtali na primedbe pa je uz finansijsku pomoć vlade Georgievskog „Milenijumski krst” podignut i danas je nezaobilazna znamenitost makedonske prestonice, građevina koja se i danju i noću prva uočava kad se sa bilo koje strane prilazi Skoplju.Naročito je upečatljiv noću, osvetljen sa 650 reflektorskih svetiljki, vidljiv je i na tridesetak kilometara od Skoplja.

„Milenijumski krst” je visok70 metara, stoji na četiri desetometarska betonska stuba a cela konstrukcija mu je od čelika. Projektovali su ga arhitekte Jovan Stefanovski Žan i Oliver Petrovski, a gradnja je bila poverena „Betonu” iz Štipa i firmi EMOiz Ohrida.

U minulih osam godina „Milenijumski krst” je bio redovna medijska tema, ponajpre zbog velike potrošnje električne energije i naročito zbog vlasništva i namene njegovog monumentalnog podnožja. U celu priču se umešala Makedonska pravoslavna crkva, koja je aminovala njegovu izgradnju, ali uz uslov da na prvoj platformi u osnovi krsta bude upriličena hrišćanska bogomolja.

Prema prvobitnom planu, odmah iznad crkve, na drugoj platformi planiran je restoran, što je bilo u suprotnosti sa suštinskom namenom crkve u podnožju krsta. U natezanjima oko trajne sadržine prostora koji pruža osnova krsta, predstavnici crkve i fondacije „Milenijumski krst” nedavno su postigli kompromis, dogovorivši se da mala crkva bude izgrađena u blizini krsta, a da se dve platforme iskoriste u turističko-komercijalne svrhe.

Prema rečima Blagoje Dojčinovskog, predsednika fondacije „Milenijumski krst”, razrešene su sve dileme. Tamo gde je planirana crkva biće prodavnica suvenira a iznad nje će se nalaziti panoramski restoran. U samom krstu će biti lift kojim će se posetioci peti do mesta gde se ukrštaju vertikalna i horizontalna konstrukcija krsta. Na visini od 40 metara biće mala platforma a na njoj teleskopi za panoramsko razgledanje Skoplja.

Ostaje nerešen problem snabdevanja strujom, sa čime se ova građevina suočava od 2002. Unekoliko navrata, krst je od mraka spasavao Trifun Kostovski, gradonačelnik Skoplja, ali nije rešeno kako da krst noću stalno bude osvetljen. Predlog da se na Vodnu u blizini krsta montiraju vetrenjače za struju nije dobio podršku vlasti. Rešenje je na pomolu, budući da su predstavnici MPC, u čijem je vlasništvu zemljište oko krsta, pregovarali nedavno sa predstavnicima grčke firme „Kilotron” o zakupuzemljišta za gradnju vetrenjača.

Otvoreno je i pitanje izgradnje žičare kojom bi se „Milenijumski krst” povezao sa centrom Skoplja. Za gradnju žičare zainteresovana je austrijska firma „Lajtner” a izvesno je da će je finansirati fondacija „Milenijumski krst” i skopska opština Centar.

Mile Radenković

[objavljeno: 23/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.