Kovid u Srbiji: Ponovo oboren rekord dnevno novozaraženih - 19.901, umrlih 34

Izvor: VOA, 25.Jan.2022, 18:11

Kovid u Srbiji: Ponovo oboren rekord dnevno novozaraženih - 19.901, umrlih 34

U Srbiji su u protekla 24 sata, do utorka u 15 sati, od posledica zaražavanja Kovidom 19 preminule 34 osobe, a registrovan je 19.901 novi slučaj zaraze od 39.282 testirane osobe, objavljeno je danas na sajtu Ministarstva zdravlja covid-19.rs. Na bolničkom lečenju je 3.114 pacijenta, od kojih je 131 na respiratoru.  Broj novozaraženih u jednom danu najveći je od izbijanja epidemije. Sindikat prosvetnih radnika Niša (SPRN) pozvao je Uniju sindikata prosvetnih radnika Srbije da od Ministarstva prosvete zatraži da se odmah pređe na onlajn nastavu, saopšteno je danas. "Na osnovu podataka dobijenih od predsednika školskih sindikata u toku jučerašnjeg dana u niškim školama bilo je zaraženo oko 200 nastavnika i preko 800 učenika, a znamo da su deca najveći prenosioci virusa. SPRN traži hitnu reakciju Ministarstva prosvete, jer već sledeće nedelje može biti veliki problem organizacija nastave", navodi se u saopštenju. N1javio je danas, inače, da brojevi u Hrvatskoj pokazuju da su upravo škole glavno jezgro zaraze. 2.000 zdravstvenih radnika na bolovanju Na bolovanju je 2.000 medicinskih radnika zbog infekcije virusom korona, od kojih je njih 29 na bolničkom lečenju, a ostali su u kućnoj izolaciji, pišu današnje "Večernje novosti" pozivajući se na izvor iz Ministarstva zdravlja. Direktor KBC "Dr Dragiša Mišović" Vladimir Đukić rekao je da su u bolnici od 64 medicinske sestre na odeljenju za hirurgiju čaj 22 obolele, navodi list. "Trećina medicinskih sestara je bolesna od kovida, ali na svu sreću simptomi su blagi", rekao je Đukić. Prema njegovim rečima, skoro 90 sestara od njih 700 na nivou čitavog Kliničko bolničkog centra ima kovid. Sada se strahuje od povećanja broja obolelih zbog početka drugog polugodišta u školama, preneo je list. RTS je javio da se redovi ispred kovid ambulanti širom Srbije ne smanjuju, dok se već danima registruje se petocifreni broj zaraženih. Trenutno je dominantan omikron, koji se brzo širi, ali i oporavak je brži, ukazuju stručnjaci. Vrh talasa očekuje se sredinom februara, javlja javni servis, naglašavajući da se pritisak sa ambulanti prenosi i na bolnice, u kojima raste broj hospitalizovanih. Da sa rastom broja zaraženih raste i broj zaražene dece, uočavaju pedijatri u kovid ambulantama i dečjim bolnicama.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

+19.063; ne razmišljaju o popuštanju; Danska ukida sve mere

Izvor: B92, 26.Jan.2022, 09:25

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovan 19.901 slučaj zaraze koronavirusom od testirana 39.282 uzorka. Od posledica zaraze preminule su još 34 osobe...Doktorka Snežana Rsovac, pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj, rekla je za RTS da se omikron brzo širi, ali daje sliku umereno blagu, retko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.