Kosovo: Počela kampanja za lokalne izbore, stigli posmatrači EU

Izvor: VOA, 16.Sep.2021, 19:19

Kosovo: Počela kampanja za lokalne izbore, stigli posmatrači EU

Na Kosovu je počela kampanja za lokalne izbore koja će trajati 30 dana. Redovni lokalni izbori raspisani su za 17. oktobar i na njima se biraju gradonačelnici i odbornici opštinskih skupština u 38 opština na Kosovu. U istom danu na Kosovo je stigla i nova grupa posmatrača Evropske Unije koji će izborni proces pratiti pre i tokom glasanja. Osnovni tim od deset stručnjaka u Prištinu stigao je 5. septembra, dok im se njih dvadeset dvoje pridružilo u četvrtak. Iz te misije poručuju da će očuvati neutralonost i neće se mešati u politička dešavanja. „Ovih jedanaest timova dugoročnih posmatrača misije koje danas raspoređujemo su veoma bitni za nas. Svaki sa po dva člana, koji će proceniti kampanju i pripreme za izbore u svim opštinama širom Kosova. Dugoročni posmatrači ključni su za sprovođenje potpune i sveobuhvatne procene izornog procesa misije u skladu sa standardnom metodologijom EU za posmatranje izbora“, rekao je zamenik glavnog posmatrača Misije Konrad Olszevski. Predstojeće lokalne izbore nadgledaće posmatračka misija Evropske unije, čiji su posmatrači stigli na Kosovo. Posmatači dolaze iz 19 zemalja Evropske UNije, od kojih su polovina žene. Oni će se u narednom periodu sastati sa lokalnim zaničnicima zaduženim za sprovođenje izbora, kandidatima i predstavnicima političkih partija, kao i sa predstavnicima civilnog društva i medija. Olszevski navodi da će osim dugoročnih dodatno biti raspoređeni i kratkoročni posmatrači. „Imaćemo i kratkoročne posmatrače koji će biti raspoređeni neposredno pred sam izborni dan kako bi se osiguralo da što veći broj biračkih mesta bude posećen. Izborna posmatračka misija će ostati na Kosovu do okončanja izbornog procesa, uključujući i mogući drugi krug lokalnih izbora 14. novembra“, rekao je Olszevski.  Ovo je šesta misija EU za posmatranje izbora na Kosovu od 2013. koja dolazi na poziv predsednika Kosova. Iz kosovske Centrale izborne komisije saopšteno je da je glasanje birača putem pošte počelo je juče i završava se 24 sata pre izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije učešće na lokalnim izborima potvrđeno je od strane 89 političkih subjekata, a pravo glasa ima 1.885.448 osoba. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Početak predizborne kampanje na Kosovu

Izvor: VOA, 16.Sep.2021

Na Kosovu je počela kampanja za lokalne izbore koja će trajati 30 dana. Redovni lokalni izbori raspisani su za 17. oktobar i na njima se biraju gradonačelnici i odbornici opštinskih skupština u 38 opština na Kosovu. U istom danu na Kosovo je stigla i nova grupa posmatrača Evropske Unije koji će...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.