Ivan Đakić proveo noć u pritvoru, čeka ga tužilaštvo 

Izvor: RTS, 09.Jan.2019, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivan Đakić proveo noć u pritvoru, čeka ga tužilaštvo 

Ivan Đakić, sin poslanika u hrvatskom parlamentu Josipa Đakića, koji je na Fejsbuku na dan pravoslavnog Božića objavio fotografiju ustaše koji u ruci drži odrubljenu glavu Srbina, proveo je noć u pritvoru i očekuje se da danas bude ispitan u virovitičkom tužilaštvu.
Iako je Ivan Đakić odmah izbrisao ovu fotografiju sa porukom, njegov govor mržnje i podsticanje na nasilje osudili su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hrvatska vlada i vladajuća HDZ, čiji je bio član iz koje je, prema pisanju nekih medija, juče po kratkom postupku izbačen, a prema nekim navodima se sam ispisao.
Nakon saslušanja u Policijskoj upravi Virovitičko-podravske županije Ivan Đakić je izjavio da je "vaspitan da poštuje sve ljude" i da mu nije bila namera da širi govor mržnje.
Otac mladića, Josip Đakić, se u ime sina izvinio i rekao da ga tako nije vaspitao.
Sve ove osude došle su nakon što je lider Samostalne demokratske stranke Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac na vanrednoj konferenciji za novinare ocenio da je objava Ivana Đukića jezivi govor mržnje i poziv na napad na Srbe.
Pupovac je, takođe, rekao da je takvih situacija već previše i da je izgubio svako poverenje u hrvatsko pravosuđe, jer nijedan slučaj do sada nije adekvatno sankcionisan.
Poručio je i da ako nadležni nešto ne preduzmu protiv postupka Đakića, krivičnu prijavu, najavio je, podneće srpska zajednica.
Lider SDSS je poručio i da je za ovo krivično delo predviđena kazna zatvora od tri godine.
Zagrebački Večernji list piše da se čeka da se u Hrvatskoj donese zakon koji bi trebalo da omogući kažnjavanje nedopuštenih ponašanja na internetu, a zaštitnica građana je ranije upozorila da četiri puta manja Estonija ima veb-policajce, a da ih Hrvatska još nema.
Na nepravilan tretman govora mržnje u poslednjem izveštaju upozorila i Zaštitnica građana Lora Vidović, koja je navela da je MUP u 2017. godini zabeležio ukupno 18 krivičnih dela javnog posticanja na nasilje i mržnju, od kojih je šest počinjeno na društvenim mrežama, pre svega Fejsbuku.
Objavu Đakića na Fejsbuku komentarisao je i predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak koji je rekao: "Mi smo kao društvo izgubili sve kriterijume pristojnosti, a ovo je tek vrh sante leda mržnje. Dok god se ovakve stvari budu tretirale kao prekršaj, a ne kao krivično delo, to će biti stimulacija ovakvog ponašanja".
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.