Godišnjica ubistva Srđana Aleksića: Heroj koji je svoj život dao da spasi druga (VIDEO)

Izvor: S media, 27.Jan.2013, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica ubistva Srđana Aleksića: Heroj koji je svoj život dao da spasi druga (VIDEO)

Danas se navršava 20 godina od ubistva Trebinjca Srdjana Aleksića koga su na smrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske dok je od batinanja branio svog

sugradjanina, Bošnjaka Alena Glavovića.

Aleksić je u januaru 1993. uspeo da odbrani Alena Glavovića koga su cetvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da ga tuku kundacima.

On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nakon čega su se ubice usmerile ka njemu i kundacima ga pretukli. Od povreda je pao u komu, a zatim, šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine, podlegao povredama.

Srdjanov otac Rade Aleksić u čitulji je napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osudjeni na po dve godine i četiri meseca zatvora.

Alen Glavović je preživeo rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje dece.

Srdjana Aleksića je prošle godine tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić posthumno odlikovao zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

U Novom Sadu i u Pančevu postoji prolaz koji nosi ime Srdjana Aleksića.

(S media, Beta)

Foto: printscrn video

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.