Brčko: za sada se zna ko sa kime neće

Izvor: Politika, 14.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brčko: za sada se zna ko sa kime neće

Za razliku od pre četiri godine, kada su delovali kao razbijena vojska, ovog puta u najboljoj situaciji su Srbi koji imaju sigurnih 13 poslanika, a nagađa se da će dobiti i mesto gradonačelnika

Brčko – Nakon lokalnih izbora u Brčkom, mnogo je opcija u igri. Ključno je pitanje: ko će biti gradonačelnik, ko će moći da okupi skupštinsku dvotrećinsku većinu (od 31 poslanika), i naravno, ko će unutar te većine imati svoju većinu. Najbliže realnosti je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da će gradonačelnik biti Srbin. Ili Mladen Bosić, lider SDS, koji sa koalicijom srpskih stranaka ima šest poslanika ili Dragan Pajić, nosilac liste lokalnog SNSD-a, koji iza sebe ima četiri poslanika.

U predizbornoj kampanji pretenziju na mesto gradonačelnika je istakao i Anto Domić, lider lokalnog HDZ-a, i naravno dosadašnji gradonačelnik Mirsad Đapo koji, izgleda tu stolicu ne bi dao ni po koju cenu. Kako saznajemo, pre nekoliko dana je išao u Banjaluku da se sastane sa Miloradom Dodikom, i ostao praznih ruku jer je Dodikov telefon bio „nedostupan”. Njegov argument je da iza sebe u novom parlamentu distrikta ima sedam poslanika i njemu bliskih dva poslanika nacionalnih manjina (jedan Rom i jedan Albanac).

Međutim, brojke o broju poslanika još nisu konačne do 5. novembra do kada će Centralna izborna komisija u Sarajevu osvojenom broju glasova priključiti i glasove „iz vreća”, odnosno iz inostranstva kojih ima oko 1.700, i mogu uticati na konačan odnos snaga u parlamentu. Treba sačekati i žalbe i pritužbe na regularnost izbora. Ivan Krndelj, nosilac koalicione liste hrvatskih stranaka, uputio je oštre pritužbe na izborne mahinacije rivalskog HDZ-a, a najozbiljnije optužbe sa video i drugim dokaznim materijalom protiv SDP i Mirsada Đape izneo je lider lokalne Stranke za BiH Šemso Saković. On SDP optužuje za kupovinu glasova, pritisak na birače i korišćenje budžetskih para za predizbornu kampanju.

Najlakše je pretpostaviti kako će izgledati vlast kada se zna ko sa kime neće. Stranka za BiH, koja za sada ima tri poslanika rekla je da ni u jednoj varijanti neće u skupštinsku većinu sa Mirsadom Đapom, odnosno SDP-om, a sličnog je stava i SDA koji za sada ima jedno poslaničko mesto. Đapo i SDP su u više navrata ponovili da neće zajedno u vlast sa SDS-om.

Prema nezvaničnim stavovima većine stranaka najnepoželjniji partner u budućoj vlasti je SDP, pa su sve prilike da će se Đapo naredne četiri godine „kiseliti” u opoziciji.

Ratko Stjepanović, jedan o čelnika SDS-a u Brčkom, kaže da treba sačekati konačne rezultate, kada će situacija biti mnogo jasnija.

– Mi osim dogovora sa SNSD-om o zajedničkom nastupu nismo u drugim pregovorima, i smatramo da će ozbiljna priča o formiranju većine krenuti tek nakon 5. novembra. Stjepanović kaže da je sasvim izvesno da će ovaj put Srbin biti gradonačelnik.

Slično nam kaže i nosilac liste SNSD-a Dragan Pajić.

– Siguran sam da će Srbin biti gradonačelnik i da ćemo imati dobru vlast u Brčkom. Za sada ne bih govorio o imenima jer to je stvar dogovora budućih partnera u vlasti, kaže Pajić.

Anto Domić, lider HDZ-a, najveće stranke sa hrvatskim predznakom, kaže da je do konačne potvrde broja mandata rano govoriti o sastavu buduće vlasti. On će, kako je obećavao i u kampanji, za sebe tražiti mesto gradonačelnika.

Da su Srbi ozbiljni u nameri da preuzmu odgovornost za razvoj distrikta govori i izjava Milorada Dodika dan nakon izbora, da će on i SNSD podržati u Brčkom veliku koaliciju: SDS – SNSD.

Izgleda da su za razliku od pre četiri godine, kada su delovali kao razbijena vojska, što im se osvetilo, ovaj put u najboljoj situaciji Srbi koji imaju sigurnih 13 poslanika i izgleda dobru komunikaciju unutar srpskih parlamentarnih stranaka (SDS sa koalicijom 6, SNSD 4, NDS 2 i socijalisti 1 poslanika). Hrvati su sa pet poslanika u prošlom sazivu pali za sada na 4 plus jedan koji se nalazi na Đapinoj listi i na koga Hrvati i ne računaju kao na svoga i imaju dva posvađana bloka, dok su muslimani sa 13 poslaničkih mesta u prošlom sazivu pali na 11 mandata, što je manje od jedne trećine potrebne za bitniji uticaj u vlasti.

Treba imati u vidu i činjenicu da će formiranje vlasti otežavati i činjenica da je za većinu po statutu distrikta potrebno dve trećine poslanika, a za odluke od nacionalnog značaja kao što su na primer: izbor gradonačelnika, budžet, prostorni plan itd u okviru te većine potrebno je da iz svakog naroda za usvajanje tih odluka glasa najmanje jedna trećina poslanika iz tog naroda. Tas na vagi će biti i dvojica poslanika nacionalnih manjina koji su u suštini deo koalicije sa muslimanima s SDP. Hipotetički bi to značilo da u buduću vlast mora najmanje 11 srpskih poslanika, svi Hrvati i četiri muslimana, ako se ide bez SDP, što je u ovom momentu najizglednije.

Miljana Đurđević

---------------------------------------

Prebogata gradska kasa

Koliko je bitno ko će biti nosilac vlasti u Brčkom, najbolje govore poslovi koji očekuju budućeg gradonačelnika i njegovu vladu, a to je pre svega definisanje statusa distrikta u Bosni i Hercegovini i konačno započinjanje velikih i ozbiljnih infrastrukturnih investicija i korišćenje prebogate gradske kase. Tačnije za četiri godine ta vlada će na raspolaganju imati preko milijardu KM u budžetu, što je nešto manje od jednogodišnjeg budžeta Republike Srpske.

--------------------------------------

Uticaj supervizora

U sve ove kombinacije treba uračunati i uticaj OHR-a i energičnog supervizora Rafija Gregorijana. Istine radi iz OHR-a često dolaze signali da se oni neće mešati u izbornu volju naroda, ali iz prakse je poznato da je njihov uticaj uvek bio presudan. Takođe, posebno u poslednjoj godini, OHR je najviše kritika davao gradonačelniku i SDP-u koji su bili nosioci vlasti protekle četiri godine, i ako je suditi po tome i Gregorijan bi voleo promene u odnosu na sadašnji sastav vlasti.

[objavljeno: 15/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.