BiH predala kandidaturu za članstvo u EU

Izvor: RTS, 15.Feb.2016, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH predala kandidaturu za članstvo u EU

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović predao je, u ime BiH, zahtev za članstvo u Evropskoj uniji ministru spoljnih poslova Holandije Bertu Kendersu.
Svečana ceremonija upriličena je u Briselu, a Čović je izrazio zadovoljstvo što u ime naroda i građana predaje zahtev za članstvo, dodavši da je BiH ispunila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve ono što je obećala da će ispuniti u poslednjoj godini.

Ocenjujući da je pred BiH sada veliki posao, naglasio je da će ova godina biti godina reformi kako bi BiH sustigla svoje susede na putu evropskih integracija, prenosi Fena.
"Uveren sam da je to put koji nas dodatno jača, da pozitivnu energiju usmerimo u promenu u društvu. Ja sam uveren da BiH pripada ervopskoj porodici i to ćemo na praktičan način kazati u narednih godinu - dve dana", rekao je Čović.
Kenders je pohvalio usvajanje Reformske agende i Akcionog plana i kazao da je današnji čin zapravo prvi korak ka članstvu u EU.
Svečanosti je prisustvovala i visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini i komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Ha koji su čestitali BiH ističući da je ovo početak napornog rada.
Mogerini je rekla da će sada zemlje-članice anilizirati kandidaturu BiH, dodavši da je predaja zahteva dobra vest i za EU i za BiH i predstavlja dokaz da je projekat EU i dalje snažan.
Incko čestitao građanima, Dodik upozorava na manipulacije
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko čestitao je građanima BiH podnošenje aplikacije za članstvo u EU, koju je danas u Briselu predao predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović."
Iako ste uvek bili Evropljani, danas ste napravili važan i simboličan korak ka danu kada ćete postati ravnopravni građani EU", navedeno je u Inckovoj čestitki.
Visoki predstavnik je naglasio da će se pred BiH u narednom periodu "naći mnoge važne šanse, tranzicija i promene, od kojih će neke biti teške, ali neophodne", dodavši da je najvažnije da vlasti u BiH počnu da rade napornije i sarađuju intenzivnije nego do sada, saopšteno je iz OHR-a.
Političari u BiH su uglavnom pozdravili predavanje aplikacije BiH za članstvo u EU, ali predstavnici vlasti Republike Srpske i dalje ukazuju da je za njih neprihvatljiv utvrđeni mehanizam koordinacije u pregovorima sa EU, koji je nedavno objavio predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.
Kako su preneli banjalučki mediji, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da predaja aplikacije BiH za prijem u EU predstavlja određeni napredak, ali da se protivi "pokušajima manipulacije na evropskom putu".
"Javnost zna da je pre bila dominantna koncepcija takozvane funkcionalne BiH za evropski put, koja je u suštini značila nametanje novih organa na nivou BiH, što je dovelo do njihove hiperprodukcije, a što je neprihvatljivo za RS", rekao je Dodik.
S obzirom da je za vlasti u RS sporan utvrđeni sistem koordinacije različitih nivoa vlasti u pregovorima sa EU, Dodik je kazao da je Republika Srpska još odlukom Narodne skupštine utvrdila oblike mehanizma koordinacije na evropskom putu, kojom "dominantno moraju da budu uvažene ustavne nadležnosti RS za određena pitanja".
Ta koordinacija, kako je istakao, u suštini afirmiše stav da se strane u BiH - Republika Srpska i Federacija BiH dogovore o tim pitanjima.
"Svako favorizovanje zajedničkih institucija BiH je kršenje ustavnog uređenja, jer te institucije nemaju nadležnost za mnoga pitanja i ne mogu da budu uključene u raspravu i odlučivanje o njima", istakao je Dodik. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BiH predala kandidaturu za članstvo u EU

Izvor: Akter, 15.Feb.2016

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović predao je, u ime BiH, danas zahtev za članstvo u Evropskoj uniji ministru spoljnih poslova Holandije Bertu Kendersu..Svečana ceremonija upriličena je u Briselu, a Čović je izrazio zadovoljstvo što u ime naroda i građana predaje...

Nastavak na Akter...

BiH predala zahtev za članstvo EU

Izvor: Večernje novosti, 15.Feb.2016

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović predao je danas u ime BiH zahtev za članstvo u Evropskoj uniji ministru spoljnih poslova Holandije Bertu Kundersu. Svečana ceremonija predaje zahteva BiH za članstvo u EU, holandskom predsedništvu Saveta EU održana je u Briselu, a...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.