BiH predala zahtev za članstvo u EU

Izvor: Mondo, 15.Feb.2016, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH predala zahtev za članstvo u EU

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović predao je u Briselu u ime BiH zahtev za članstvo u EU ministru spoljnih poslova Holandije Bertu Kundersu. Kandidat već od 2017.

Foto: Anadolija

Svečana ceremonija upriličena je u Briselu, a Čovic je izrazio zadovoljstvo što u ime naroda i građana predaje zahtev za članstvo, dodavši da je BiH ispunila sve ono što je obećala da ce ispuniti u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << poslednjoj godini.

Kandidat već od 2017.

Predsedavajući Predsedništva BiH, Dragan Čović, očekuje da će BiH do 2017. godine dobiti kandidatski status u EU. Čović je u razgovoru sa predsednikom Evropske narodne stranke, Žozefom Dolom, istakao da je BiH predajom zahtjeva za članstvo napravila značajan napredak u procesu evropskih integracija. On je naveo da će taj proces biti intenzivno nastavljen ispunjavanjem integracionih obaveza, jer je EU, kako kaže, jedini i pravi put za bolju budućnost BiH, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Ocenjujuci da je pred BiH sada veliki posao, naglasio je da će ova godina biti godina reformi kako bi BiH sustigla svoje susede na putu evropskih integracija, prenosi Fena.

Kenders je pohvalio usvajanje Reformske agende i Akcionog plana i kazao da je današnji čin zapravo prvi korak ka članstvu u EU.

Svečanosti su prisustvovali visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini i komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.