BiH predala kandidaturu za članstvo u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2016, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH predala kandidaturu za članstvo u EU

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je u Briselu podneo molbu Evropskoj uniji za status kandidata BiH za članstvo u EU i izjavio da je ključni cilj zemlje ulazak u EU i NATO i da zato pred Bosnom ove godine stoje ključna iskušenja - "verodostojnost na putu ka EU i unapređenje ekonomskih i socijalnih prilika".

Bert Kunders, šef diplomatije Holandije, predsedavajuće EU, kome je Čović uručio molbu za članstvo BiH, pozdravio je ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čin i naglasio da je "Savet ministara EU potpuno opredeljen za ulazak zemalja Zapadnog Balkana u redove Unije".

On je posebno istakao zadovoljstvo time da se "Bosna i Hercegovina vratila reformama nužnim za evropsku integraciju".

"Savet ministara EU smatra da je opipljiv napredak u primeni reformi nužan da bi Evropska unija razmotrila davanje statusa kandidata", naglasio je šef holandske diplomatije.

Čović je izrazio uverenje da će rešenošću za dalje temeljite reforme Bosna i Hercegovina izdejstvovati kod EU status kandidata za članstvo, izgraditi društvo po meri svih naroda i građana i priključiti se se u regionu Hrvatskoj, koja je već članica EU, i Crnoj Gori koja pregovara o članstvu sa EU i NATO-om, kao i "Srbiji, koja je otvorila svoja vrata Evropskoj uniji".

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je na svečanosti prilikom uručivanja molbe BiH za kandidaturu za članstvo istakao da je BiH ostvarila značajan napredak u pripremi za ovaj čin, ali je dodao da je to "početak dugog puta".

Han je posebno naglasio da je za reforme koje vode članstvu u EU uslov da radi opipljivo koordinacioni mehanizam političkih vlasti BiH za saradnju s Unijom.

Evropski komesar je naglasio da je naročito važno da se promenama unutar BiH stvore uslovi da se mladi u zemlji ne samo školuju i obrazuju, već i da nađu posao.

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini je istakla da je u BiH ostvareni napredak u evropskim reformama rezultat "teškog rada, uz vašu i našu energiju u EU, ali pre svega zahvaljujući vašem jedinstvu".

Federika Mogerini je predočila da je to naročito dobra vest za ljude u BiH, "koji danas mogu da vide da, ako vođstva u njihovoj zemlji u svim ravnima vlasti zajednički deluju, onda i cilj može biti postignut", i da je to i bitna poruka za budućnost zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

BiH predala kandidaturu za članstvo u EU

Izvor: Blic, 15.Feb.2016

Predsedavajući Predsednišštva Bosne i Hercegovine Dragan Čović predao je, u ime BiH, danas zahtev za članstvo u Evropskoj uniji ministru spoljnih poslova Holandije Bertu Kendersu...Svečana ceremonija upriličena je u Briselu, a Čović je izrazio zadovoljstvo što u ime naroda i građana predaje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.