Berlin poručio Zagrebu da prihvati presudu o Piranskom zalivu

Izvor: RTS, 29.Jun.2017, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin poručio Zagrebu da prihvati presudu o Piranskom zalivu

Zvanični Berlin, preko Ambasade u Zagrebu, pozvao je Hrvatsku da prihvati presudu Arbitražnog suda u Hagu u graničnom sporu između te zemlje i Slovenije u Piranskom zalivu, koja će biti danas objavljena.
"Međunarodno arbitražno sudstvo vredan je instrument međunarodnog prava i igra važnu ulogu u rešavanju međudržavnih sporova", poruka je Berlina.

U saopštenju se podseća da su se u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vezi s jednim bilateralnim pitanjem, Slovenija i Hrvatska zajedno podvrgnule međunarodnom arbitražnom postupku sporazumom od 4. novembra 2009. godine.
Stoga je, nezavisno od sadržaja odluke, sa stanovišta nemačke vlade važno načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju poštovati i da ih strane moraju primeniti.
"Očuvanje integriteta međunarodnog sudstva u zajedničkom je interesu svih država. Države članice Evropske unije u tome moraju prednjačiti dobrim primerom", poruka je Berlina koju je saopštila nemačka Ambasada u Zagrebu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.