Ambasada notom obavestila Crnu Goru o odluci Srbije da pokloni pet respiratora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2020, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada notom obavestila Crnu Goru o odluci Srbije da pokloni pet respiratora

Ambasada Srbije u Podgorici jutros je zvaničnim diplomatskim putem - notom, obavestila predsednika Crne Gore, predsednika Vlade Crne Gore, ministra spoljnih poslova, kao i nadležnu službu u Ministarstvu spoljnih poslova o odluci Srbije da pokloni pet respiratora Crnoj Gori, saopšteno je iz ambasade.

Ambasador Vladimir Božović je u saopštenju naveo da je odluka Srbije i predsedinka Aleksandra Vučića došla, nakon izrečene i javno objavljene neistine da je Srbija konfiskovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tri respiratora Crne Gore.

Kako je naveo, Srbija i srpski narod svedoče staru narodnu izreku “Na muci se poznaju junaci” i potvrđuju sopstvenu moralnu snagu i veličinu.

“Srbija koju kleveću, vređaju i napadaju kao nebrojeno puta kroz njenu slavnu istoriju, otvara svoje srce i bratski širi ruke. Nadam se da će ovaj dar od srca sa ljubavlju biti prihvaćen i simbolično predstavljati prekretnicu ka novim i boljim odnosima Srbije i Crne Gore, dve bratske i prijateljske zemlje”, rekao je Božović.

Poručio je da ništa što je na štetu Crne Gore ne može biti na korist Srbije i izrazio nadu da će državnički čin predsednika Srbije biti podstrek večnog bratstva i prijateljstva dve države.

Predsednik opštine Berana Vučicu: Donirajte nama respiratore

Predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić pozvao je predsednika Srbije da toj opštini pošalje respiratore, koje je vlast u Podgorici odbila da primi.

"Donirajte sve respiratore koje su zdravstvo Crne Gore, odnosno funkcioneri Vlade, odbili da prime kao donaciju Republike Srbije. Mi ćemo u daljoj komunikaciji sa zdravstvenim sistemom rasporediti svih pet respiratora", rekao je Šćekić za "Novosti"

On je naglasio da virus korona "ne bira ni naciju ni veru ni političku partiju".

"Sada su najbitniji životi i zdravlje naših građana, i niko ne sme da se nadgornjava na teret građana i zdravstvenog sistema. Molim sve da svoje političke pobude ostave po strani", rekao je Šćekić.

On je zahvalio predsedniku Srbije i poželeo da Srbiji i Crnoj Gori bude potrebno što manje respiratora i da epidemija prođe najblaže moguće.

Simović: Ne treba nam pomoć Srbije - snaći ćemo se sami; Mandić: Odbijanje respiratora je smrtna presuda

Potpredsednik crnogorske vlade i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima Milutin Simović saopštio je večeras da zahvaljuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću "na brizi o Crnoj Gori", ali da će se ona sama snaći kako bi nabavila respiratore za tretman obolelih od korona virusa.

"Ipak, mislimo da je dobro da on celinu svoje pažnje usredsredi na zaštitu zdravlja i dobrobit građana Srbije. Snaći ćemo se mi. Na sreću, još je država i tržišta na kojim je moguće za svoj novac kupiti nedostajuće proizvode, kao što smo u Srbiji kupili i hranu o kojoj govori predsednik Srbije", kazao je Simović.

Kako prenose podgoričke "Vijesti", on je kazao da ima "i drugih država u kojima je moguće s njihovim trgovinskim kućama ugovoriti kupovinu robe proizvedene u trećim zemljama".

"A da vam ne bude oduzeta kao što se to nama dogodilo s respiratorima na tržištu Srbije. Posebno smo zahvalni za najavljeni dodatak od dva respiratora koja bi nam predsednik Srbije donirao na bazi dogovora s liderom Nove srpske demokratije. Pretpostavljamo kao izraz brige za navodno ugroženi srpski narod u Crnoj Gori. Nema potrebe za tim. Ne kalibriramo u Crnoj Gori medicinsku opremu po nacionalnim frekvencijama", dodao je Simović.

On je još rekao da je Crna Gora "odgovorna i organizovana, građanska država koja je u stanju da i u najtežim okolnostima pandemije korona virusa svakom svom građaninu obezbedi maksimalni mogući nivo zdravstvene zaštite".

Predsednik Vučić ranije danas je na konferenciji za novinare rekao da Srbija nije otela ni konfiskovala nijedan respirator Crnoj Gori, reagujući na optužbe iz Podgorice, i poručio da je Srbija spremna da Crnoj Gori pokloni pet respiratora.

Mandić: Odbijanje respiratora je smrtna presuda

Odluka potpredsednika crnogorske Vlade da odbije medicinsku pomoć predsednika Srbije Crnoj Gori u respiratorima predstavlja smrtnu presudu za ljude kojima je potrebna pomoć, ocenio je večeras lider opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta Andrija Mandić.

"Ovakvo nerazumevanje, petljanje politike u ovu stvar i mržnja prema srpstvu, i to prvenstveno prema nama Srbima u Crnoj Gori, a potom i prema državi Srbiji, doživljava nesnosne i nesmotrene elemente koji vode Crnu Goru u biološku i svaku drugu katastrofu", rekao je Mandić Tanjugu.

On kaže da Simovićove odbijanje pomoći predstavlja šok i za njega i za narod Crne Gore nakon što je danas, kako je naveo, "razobličena ogavna laž da je država Srbija navodno konfiskovala tri respiratora koja je Crna Gora kupila u Beogradu".

"Kada su nam priznali predstavnici vlade u Skupštini Crne Gore da je to lažna vest, i da to nije istina i posle moje molbe koju sam uputio predsedniku Srbije kome želim da se zahvalim na bratskom odgovoru da će Srbija zbog te lažne vesti Crnoj Gori donirati pet respiratora od kojih bi dva bila upotrebljena u Bijelom Polju i u Pljevljima koji nemaju funkcionalnih respiratora, usledio je šok... Simović odbija pomoć koju nudi država Srbija, naša bratska Srbija, koja je ovde uložila mnogo od onog katastrofalnog zemljotresa 1979. do današnjih dana", kazao je Mandić.

Kako je dodao, tokom stogodišnjeg državnog zajedništva Srbije i Crne Gore, Crna Gora nikada ništa ružno nije doživela od Srbije, osim bratskog i solidarnog odnosa.

Mandić dodaje i da je siguran da respiratora neće nedostajati ni porodici predsednika Mila Đukanovića, ni porodici Milutina Simovića koji je odbio ovu pomoć, ali da će nedostajati običnim građanima koji umiru zbog nedostatka respiratora.

"Ti će obični građani, ne daj Bože, ako ostanu bez najdražih svojih ukućana, biti prinuđeni da odu kod kuće Milutina Simovića ili Mila Đukanovića i da ih duže za te živote svojih najbližih. To se tako radilo nekada u Crnoj Gori", naveo je Mandić.

Podgorica ne odustaje: I ministar zdravlja odbio pomoć Srbije

Crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović pridružio se Simoviću i odbio pomoć Aleksandra Vučića Crnoj Gori u respiratorima, "zahvalivši predsedniku Srbije na ponudi da donira Crnoj Gori tri respiratora koje je Crna Gora naručila".

„Mi u Crnoj Gori razumemo zašto Vlada Srbije nije dozvolila da naručeni respiratori dođu u Crnu Goru. Uz podršku zdravstvenim radnicima Srbije, lekarima i medicinskom osoblju u borbi protiv pandemije korona virusa, želim da zahvalim predsedniku Vučiću na ponudi da nam donira tri naša respiratora koja smo mi naručili za crnogorsko zdravstvo", rekao je Hrapović.

Kako je saopšteno iz crnogorske vlade, Hrapović je dodao da ceneći ozbiljnost situacije u susednoj državi Crna Gora veruje da su ta sredstva u ovom trenutku potrebnija zdravstvenom sistemu Srbije.

Dodao je i da je Crna Gora uvek spremna da pomogne zdravstveni sistem i građanima Srbije, kao što je to, kako je naveo, i do sada radila.

Knežević: Simovićeva odluka podleže krivičnoj odgovornosti

Poslanik opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio je da odluka Simovića podleže krivičnoj odgovornosti, jer niti je imao mandat, niti pravo da se igra sa sudbinama građana Crne Gore.

Knežević je za Tanjug rekao da se građani Crne Gore nalaze u neformalnom vanrednom stanju i nemaju nikakve informacije o tome s koliko se respiratora, maski, ležajeva u bolnicama u Crnoj Gori raspolaže, kao ni da li su doktori i medicinsko osoblje opremljeni da rade s tim respiratorima.

"Onda se pojavi jedan od apologeta urušavanja crnogorske države i čovek koji je lični potpredsednik vlade (predsednika) Mila Đukanovića da saopšti nešto za šta nema podršku većinske Crne Gore", rekao je Knežević.

Kako ističe, crnogorska režimska nomenklatura živi u paralelnom univerzumu u kojem njima, njihovoj deci i najbližima ne može faliti medicinske opreme, ni respiratora, ni maski, jer se nalaze na jednom privilegovanom nivou koji se demonstrira na najbolji način kao što je to uradio Milutin Simović.

"Želim da pošaljem jasnu poruku svim građanima Crne Gore, ali posebno Milutinu Simoviću da će svaki, ne daj Bože, novi smrtni slučaj od virusa korone direktno ići na njegovu odgovornost i da će kad-tad krivično-pravno odgovarati zato što je ugrozio živote građana Crne Gore odbijajući respiratore, ne u ime građana nego u ime Mila Đukanovića", istakao je Knežević.

On napominje i da procentualno srazmerno broju stanovnika u Crnoj Gori ima više obolelih od korona virusa nego u Srbiji.

"U Crnoj Gori je njih 82, ili ako bismo to preneli na brojke u Srbiji, to bi bilo kao da je u Srbiji zaraženo 1.230 građana", naglasio je Knežević.

"Večeras je Milutin Simović odlučio da igra gospodara sudbina crnogorskih građana zato što mu je to naredio njegov gospodar Milo Đukanović, jer nikako ne mogu da podnesu da je u ovom trenutku bratska Srbija i bratski srpski narod spreman da nam pomogne kad nam je najpotrebnije", dodao je Knežević.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i celokupnom srpskom narodu koji je u ovim teškim momentima ne samo za Srbiju i Crnu Goru nego za celo čovečanstvo iskazao spremnost i želju da pomogne građanima Crne Gore i pokloni pet respiratora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Simović: Srbija nam je oduzela respiratore, Vučić neka brine o svojim građanima

Izvor: Danas, 28.Mar.2020, 01:08

Potpredsednik crnogorske Vlade Milutin Simović poručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da brine o gradjanima Srbije, da im je Srbija oduzela respiratore, kao i da u Crnoj Gori ne "kalibriraju medicinsku opremu po nacionalnim frekvencijama".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.