Državni zapisi krpe deficit budžeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2009, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni zapisi krpe deficit budžeta

BEOGRAD - Vlada Srbije emitovaće sutra po prvi put državne zapise radi finansiranja deficita tekuće likvidnosti budžeta a u kupovini zapisa moći će da učestvuju građani, preduzeća i ostali učesnici na tržištu, preko ovlašćenih brokera.

Datum emitovanja državnih zapisa je sutrašnji - 5. februar, a rok dospeća tih državnih hartija od vrednosti je 7. maj 2009. godine.

Svaki pojedinačni investitor moći će da kupi najmanje 20 državnih zapisa, ukupne nominalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vrednosti o roku dospeća od 200.000 dinara, dok je maksimalna nominalna vrednost ponude jednog klijenta 300.000.000 dinara.

Za sada nije objavljeno kolika će biti kamata na te državne hartije od vrednosti, ali su procene se da bi ona mogla da dosegne visinu referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, koja sada iznosi 16,5 procenata, jer komercijalne banke trenutno u ponudi imaju visoke kamate na dinarske depozite.

Kratkoročni državni vrednosni papiri trebalo bi da privuku ozbiljne investitore i preduslov su za izlazak države na tržište kapitala.

Do kraja godine građani i firme će, posredstvom banaka i brokerskih kuća, na dve mesečne aukcije moći da kupe te kratkoročne državne zapise.

Organizator prodaje i drugih administrativnih poslova je Uprava za trezor Ministarstva finansija.

Izlazak na aukcijsku platformu za investitore je besplatan i aukcija će biti u elektronskoj formi, poput trgovanja na Beogradskoj berzi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prva emisija drzavnih zapisa Srbije 5. februara

Izvor: Economy.rs, 03.Feb.2009, 17:37

Vlada Srbije emitovace u cetvrtak, 5. februara drzavne zapise u iznosu od dve milijarde dinara radi finansiranja deficita tekuce likvidnosti budzeta, objavljeno je u novom broju Sluzbenog glasnika.

Nastavak na Economy.rs...

Prva emisija državnih zapisa Srbije

Izvor: RTS, 04.Feb.2009

Vlada Srbije emitovaće sutra državne zapise u iznosu od dve milijarde dinara radi finansiranja deficita tekuće likvidnosti budžeta...Kako je objavljeno u novom broju Službenog glasnika, Vlada Srbije emitovaće sutra državne zapise u iznosu od dve milijarde dinara radi finansiranja deficita tekuće...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.