Izvor: Luftika.rs, 17.Feb.2024, 12:06

Rus zapretio da će zbog Džulijana Asanža politi kiselinom umetnička remek-dela vredna 45 miliona $

Andrej Molodkin, poznati ruski umetnik rešio je da se na neobičan način zauzme za život Džulijana Asanža. Naime, ukoliko se dogodi da osnivač Vikiliksa umre u zatvoru, on je zapretio da će uništiti kiselinom vredne slike renomiranih umetnika, poput Pabla Pikasa, Rembranta i Endija Vorhola.
Molodkin kaže da je sakupio 16 umetničkih dela, za koja procenjuje da vrede više od 45 miliona dolara i da se nalaze u sefu sa “ekstremno korozivnom” supstancom.
U sefu su kutije koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << sadrže ta umetnička dela i pneumatska pumpa koja povezuje dva bureta, jedno sa kiselim prahom, a drugo sa akceleratorom, koji bi mogao da izazove hemijsku reakciju dovoljno jaku da pretvori sadržaj sefa u parčad, tvrdi Molodkin.
On je naveo da se 24-časovni tajmer na sefu mora resetovati svakog dana, što će biti učinjeno samo nakon potvrde da je Asanž živ, prenosi Skaj njuz.
Ruski umetnik kaže da “ne bi osećao ništa” ako dela budu unišena, jer je, kako navodi, “sloboda mnogo važnija”, piše B92.
Projekat podržava Asanžova supruga Stela. Njen muž čeka odluku po žalbi protiv izručenja u SAD, gde se suočava sa optužbama po zakonu o špijunaži.
Asanž je tražen u SAD zbog navodne zavere za dobijanje i objavljivanje informacija o nacionalnoj odbrani, nakon objavljivanja stotina hiljada dokumenata u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku, koji su otkriveni.
On se skoro pet godina nalazi u londonskom zatvoru Belmarš, a njegova poslednja žalba biće pred Višim sudom u Londonu 20. i 21. februara.
Asanžove pristalice tvrde da mu preti 175 godina zatvora ako bude izručen, a njegov advokat da je život Australijanca “u opasnosti” ako žalba protiv izručenja bude odbijena.
Izvor: B92
Asanž u zloglasnom zatvoru dane provodi sam u ćeliji od 6 kvadrata, na vazduhu svega sat vremena dnevno

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

"Mrtvačev prekidač": Ako Asanž umre u zatvoru, umetnik će uništiti dela Pikasa i Vorhola

Izvor: Radio 021, 18.Feb.2024, 08:30

Jedan francuski umetnik ruskog porekla zapretio je da će uništiti slike Pabla Pikasa, Endija Vorhola i drugih čuvenih slikara, ukoliko osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž umre u zatvoru.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.