Natali Delić: Primena generativne veštačke inteligencije (AGI) unapređuje poslovanje

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 11.Mar.2024, 15:46

Natali Delić: Primena generativne veštačke inteligencije (AGI) unapređuje poslovanje

Međunarodna organizacija Women in Data Science (WiDS), ogranak za Beograd, organizovala je konferenciju na kojoj su učesnice, žene zaposlene u IT industriji, govorile o svojim iskustvima u bavljenju naukom i podacima.

Na panelu „ŽENE, NAUKA, PODACI“, posvećenom podizanju svesti o tome zašto su nauci i podacima potrebne uspešne i samosvesne žene, jedna od učesnica bila je Natali Delić, izvršna direktorka Telekoma Srbija za strategiju i digital.

Natali >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Delić je nastojala da prisutne upozna sa lepotama i različitim izazovima u vođenju velikih timova i kompanija tokom svoje dugogodišnje karijere u ICT industriji. Ona je navela da je većina kompanija počela da razmatra mogućnosti primene generativne veštačke inteligencije (AGI), i već sada je sasvim izvesno da korišćenjem podataka i analitike mogu unaprediti poslovanje.

To zapravo znači da će se ubuduće samo dodatno otvarati mogućnosti za sve koji se bave podacima i analitikom, što istovremeno ne podrazumeva da svi moraju da imaju IT obrazovanje i iskustvo. Veštačka inteligencija, primera radi, ima veliku primenu u kreativnim industrijama, zatim u pravnim i finansijskim poslovima, u kojima je tradicionalno zaposlen veliki broj žena. Uz otvorenost za promene i učenje novih stvari, prilagodljivost i požrtvovanost, ali i empatičnost koja krasi ženski rod, žene imaju ogromnu šansu da na taj način omoguće da se generativna veštačka inteligencija koristi na jedan humanocentričan način, i da za sebe omoguće relevantnost i veću ravnopravnost u digitalnom dobu u kome živimo“, istakla je Natali Delić.

Natali Delić

Pored Natali Delić, na panelu su učestvovale i Nevena Nikolić iz kompanije Majkrosoft, Marija Gavrilović iz Etihada, Isidora Gatarić iz Vajerles medija grupe i Ana Ninković iz kompanije ASEE.

Organizacija WiDS, pokrenuta na Univerzitetu u Stanfordu, posvećena je osnaživanju žena širom sveta u oblasti nauke o podacima i deluje na širenju svesti i stvaranju uslova za potpuno uključivanja žena u sve oblasti nauke o podacima (Data Science), među kojima je i AI, i njihovoj ravnopravnoj zastupljenosti u donošenju odluka, kao i ravnopravnom pristupu ekonomskom napretku i poslovnim prilikama.

Autor fotografija: Mihajlo Nikolić

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.