Kurs dinara ne može se ugovarati

Izvor: S media, 10.Dec.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurs dinara ne može se ugovarati

Sastanci predstavnika vlade, Narodne banke Srbije (NBS) i privrednika su dobrodošli, ali se na njima ne može "ugovarati” neki nivo kursa, koji bi centralna banka trebalo po svaku cenu da brani, rečeno je danas Tanjugu u NBS.

Današnji nivo kursa i dalje je ispod njegovog najvišeg nivoa sa početka godine, a oscilacije kursa tokom ove godine manje su nego u drugim zemljama koje imaju isti režim fluktuirajućeg kursa, naveli su u NBS povodom primedbi privrednika zbog pada >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vrednosti dinara proteklih dana.

"NBS nije ni do sada, a neće ni ubuduće nikome obećavati fiksni kurs, zakovan na bilo kom nivou, pošto to zahteva jednu kompletno drugačiju makroekonomsku politiku", istakli su u centralnoj banci.

Kurs će biti stabilan, što podrazumeva da može da "pliva" i naviše i naniže, a NBS će uvek - na kraju godine, kao i na početku, izaći na tržište sa devizma da bi obezbedila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta i sprečila prevelike dnevne fluktuacije kursa, kao što je to uradila i 4. decembra kada je doprinela smirivanju deviznog tržišta.

Pri tome, nikakvog "drastičnog slabljenja dinara nije bilo”, u šta se može uveriti svako ko udje u menjačnicu, a nijednog dana tokom ove godine dnevne fluktuacije kursa nisu prešle nivo od jedan odsto, pa se ne može govoriti ni o „naglim padovima ili skokovima dinara”, naveli su u NBS.

NBS je podsetila da stabilnost dinara na dugi rok zavisi isključivo od toga da li će fiskalna i monetarna politika biti u dovoljnoj meri restriktivne, da li će smanjenje domaće potrošnje biti kompenzovano planiranim investicijama, kao i da li će Srbija uspeti da privuče više stranih investicija.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurs će ostati stabilan

Izvor: Beta, 10.Dec.2009

BEOGRAD, 10. decembra 2009. (Beta) - Narodna banka Srbije saopštila je u četvrtak da će kurs dinara i dalje biti stabilan i da će se centralna banka uključivati u trgovinu devizama uvek kad je potrebno da se obezbedi nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta i spreče prevelike dnevne oscilacije...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.