Krompir je na lošem glasu - da li je stvarno baš toliko nezdrav?

Izvor: 24sata, 13.Nov.2014, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krompir je na lošem glasu - da li je stvarno baš toliko nezdrav?

Krompir je već neko vreme na lošem glasu...

Poslednjih godina prehrambeni trendovi menjaju se gotovo brzinom svetlosti. Ono što je do juče bilo zdravo danas više nije. Mnoge namirnice koje smo godinama doživljavali zdravima ili barem prihvatljivima odjednom su postale štetne i beskorisne. Jedna od takvih namirnica je krompir.

Povrće koje je prehranilo i od gladi spasilo mnoge naše pretke danas neki nazivaju praznom namirnicom koja ne sadrži baš ništa vredno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << />
Da li je zaista tako?

Prema nekim istraživanjima, prženi ili pečeni krompir zaista i nije toliko vredna namirnica, ali to je rezultat agresivne termičke obrade koja uništava sve vredne sastojke. Ali, to nije slučaj samo kod krompira. I druge namirnice gube svoja zdrava svojstva na visokim temperaturama.

U svakom drugom slučaju krompir nije ni štetan ni nezdrav. Naprotiv!

Ako ga, na primer, kuvate u kori, krompir zadržava sve svoje vrednosti koje su neki očigledno zaboravili. Iako ga pogrdno nazivaju "praznom" namirnicom, krompir sadrži mnogo vrednih sastojaka poput fenolnih spojeva, a po njihovoj količini bez problema staje rame uz rame sa brokolijem.

Krompir sadrži flavonoide, a oni su zaslužni za zdravlje srca i krvnih žila, štite organizam i od karcinoma, kao i od nekih plućnih bolesti.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.