Izvor: Luftika.rs, 04.Feb.2024, 17:05

Klimatski aktivisti u Nemačkoj odustaju od lepljenja za asfalt, spremaju nove protestne taktike

Klimatski aktivisti u Nemačkoj su protestima u poslednjih nekoliko godina stavili pitanje očuvanja životne sredine visoko na političku agendu, a u svojoj borbi koristili su brojne neobične taktike. Možda je najzanimljivija blokiranje saobraćaja lepljenjem za asfalt, a ovom akcijom uspeli su da iznerviraju brojne građane.
Međutim, aktivisti su juče najavili da će odustati od te taktike i početi da održavaju tzv. „skupove neposlušnih“.
Grupa Poslednja generacija je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << poslednje dve godine često blokirala puteve u Berlinu i drugim gradovima, što je najpoznatija, ali ne i jedina taktika u nizu protesta.
Taktika je bila široko kritikovana, a kancelar Olaf Šolc ju je opisao kao „potpuno ludu“, piše Index.
Klimatske aktiviste zasenili drugi protesti Poslednja generacija je rekla da se broj demonstranata enormno povećao u poslednje dve godine i da će „od sada protestovati u drugačijem obliku“.
„Od marta pa nadalje, umesto da se delimo u male grupe i blokiramo puteve, održavaćemo skupove neposlušnih sa mnogo ljudi, na kojima nas ne možete ignorisati“, navodi se u saopštenju grupe.
Pored toga, grupa je naglasila da će se sve više „direktno suočavati” u javnosti i pred kamerama sa onima koje smatra odgovornim za uništavanje klime, poput političara i drugih donosilaca odluka, piše Asošijeted pres.
Takođe su najavili da će posetiti mesta sa povećanom potrošnjom fosilnih goriva, ukazujući na prošle proteste na aerodromima, naftovodima i energetskim kompanijama.
Uzgred, akcije Poslednje generacije su nedavno bile u senci protesta protiv nemačke krajnje desnice i drugih protesta, uključujući pobunu farmera protiv smanjenja subvencija za dizel.
Izvor: Index
Istraživanja o klimatskim promenama ne idu dalje od 2100. godine, šta će biti posle?

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.