Kako mačke komuniciraju

Izvor: TvojPortal.com, 12.Feb.2012, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako mačke komuniciraju

Tvoj portal
Kada mačka želi da privuče našu pažnju, da izrazi neku želju ili da nas nešto pita, ona nam se obraća glasom ili telom. Da li ste sigurni da razumete svoju mačku? Ona mjauče, frkće, tare se, kostreši se. Ovo je opis "mačjeg govora"

JEZIK GLASA
Razlikuje se uglavnom tri tipa zvuka.
Predenje: Mačka koja prede nije obavezno srećna, čak i ako je to često slučaj. Kod mačeta naprimer predenje može da znači da je ono gladno i da želi >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << da bude uz majku. Kada mače poraste ovaj jezik komunikacije koristi sa svojim gospodarom. Predenje takođe može biti znak da je odrasla mačka bolesna, uznemirena, ili pak da predstavlja poziv na igru. U uzrastu do pet nedelja mače nema dovoljno razvijene glasovne mogućnosti. Ono to usavršava tek sa 6 do 8 meseci, a tada postiže i pravi kontakt sa svojim gospodarom. Kao što jedno "mjau" znači da je gladno, ono će nežno maukati ikad želi da ga pustite u kuću, a ulazak je za njega znak dobrodošlice.

Frktanje uglavnom pokazuje da je mačka uznemirena, agresivna ili da želi da se pari. Ovi uznemireni glasovi često su praćeni i mimikom lica. Mačka koja je uplašena ili se povlači, spušta uši i brkove, čelo joj postaje ispupčeno, pokazuje zube i drži oči poluzatvorene. Kod mačke koja se sprema za napad uši su uspravljene, malo zabačene unazad, a usta malo otvorena. Tada se čuvajte njenih kandži. Frktanje takođe pokazuje uznemirenost i strah. Bolesna ili suviše stara mačka frktanjem vas upozorava da njome eventualno ne manipulišete (igra, lekovi) iz straha da će joj biti zlo.
JEZIK TELA

Mačka koristi i telo da bi nam poslala svoje poruke. Ako drži rep podignut gore, a telo joj je opušteno i ispruženo, oseća se sigurnom. Nasuprot tome, ako se mačka skupi, priljubi uz tlo, uznemirena je i oseća se u opasnosti. Ona se na taj način pokorava. Ako se sklupča u loptu, mačka je u povlačenju. Krzno joj se nakostreši da bi izgledala veća, pokazuje zube i bučno diše. Spremna je za napad. Mačka prijateljski nastrojena, koja želi da bude mažena, približava se glave blago nagnute, uspravnog tela, uzdignutog repa. Ako legne na leđa i pokazuje stomak, sa podignutim šapama uvis, to nije potčinjavanje, već poziv za igru. Pažnja: stomak i abdomen su najranjiviji delovi tela mačke.
BUČNA ILI TIHA MAČKA
Mada su sve mačke sličnog porekla, razlikuju se po temperamentu: jedne su tihe, a druge bučne.
Bučne mačke sreću se kod orijentalnih rasa naročito kod sijamskih, koje mrze ravnodušnost i tišinu i često se oglašavaju upornim maukanjem.
Tihe mačke su abisinska, plava ruska i persijska: ove mačke vole svoje sitne navike i nisu željne obaveznog komuniciranja...
JEZIK DODIRA

Dodir je sredstvo komunikacije koje mačke najviše koriste. Fizički dodir umiruje, osećaju se sigurno. Za njih je čovek teritorija koja je celina sa stanom. Ujutru laki dodir šapice po licu gospodara poziv je na buđenje. Ako na to nereagujete, dodir šape postaje jači. Ukoliko se mačka tare o vas, pokazuje ljubav (ona vas obeležava svojim mirisom koji ona ima na licu zahvaljujući žlezdama) ili ljubomoru. Ako tare svoju glavu o vašu, želi da se njome bavite. Na isti način mačka obeležava svoju teritoriju dok vas tapka i gnječi svojim šapicama i izvučenim kandžama, jer jastučići na šapama imaju iste žlezde sa mirisom. Ovo obeležavanje umiruje mačku koja ima potrebu da se oseća sigurnom.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.