Američki advokati pozivaju Facebook da odustane od Instagrama za decu

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 11.Maj.2021, 13:30

Američki advokati pozivaju Facebook da odustane od Instagrama za decu

Američko Nacionalno udruženje državnih advokata (NAAG) pozvalo je Facebook da odustane od planova za pokretanje verzije Instagrama za decu mlađu od 13 godina „Instagram Kids“, pozivajući se na zabrinutost zbog sigurnosti i dobrobiti dece i štetu koju im društvene mreže mogu naneti.

U pismu izvršnom direktoru Facebook-a Marku Zuckerbergu, 44 glavnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << državnih i regionalnih advokata tvrdi da društveni mediji mogu biti štetni za decu „iz bezbroj razloga“ i da Facebook u svojoj dosadašnjoj praksi nije uspeo da zaštiti dobrobit dece na svojim platformama. Za primer navode Facebook-ovu aplikaciju Messenger Kids koja je, kako kažu, sadržala propust koji je deci omogućio da zaobiđu ograničenja i pridruže se grupnim chat-ovima s nepoznatim osobama.

Čini se da Facebook ne reaguje na potrebu, nego je stvara, jer se ova platforma prvenstveno sviđa deci koja inače nemaju ili ne bi imala Instagram nalog. Ukratko, Instagram platforma za malu decu štetna je iz bezbroj razloga. Državni advokati pozivaju Facebook da odustane od svojih planova za lansiranje te nove platforme„, navodi se u pismu.

Advokati tvrde da društveni mediji mogu da štete telesnoj, emocionalnoj i mentalnoj dobrobiti dece. Kao štetne pojave navode cyber bullying na Instagramu te uporabu platforme od osoba koje na razne načine eksploatišu decu.

Deca nisu sposobna za snalaženje u složenostima onoga što susreću na mreži, uključujući oglašavanje, neprikladan sadržaj i odnose s nepoznatim ljudima„, kaže se u pismu. Spominje se istraživanje koje je otkrilo porast od 200 posto u zabeleženim slučajevima korišćenja Instagrama za zlostavljanje dece tokom šestomesečnog perioda 2018. godine. Samo u 2020. godini Facebook i Instagram prijavili su 20 miliona slika seksualnog zlostavljanja dece, kaže se u pismu.

Cyber bullying je takođe jedna od glavnih briga. Istraživanje iz 2017. pokazalo je da je 42 posto mladih korisnika Instagrama doživelo internet zlostavljanje na Instagramu, što je najveći postotak bilo koje posmatrane platforme. Kako deca tokom pandemije covida-19 provode više vremena na mreži, ti su problemi verovatno pogoršani, upozoravaju državni advokati.

Izvor: Hina

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.