Vučić Srbima sa Kosova i Metohije: Država je uz vas - budite trezveni, hoće da nas uvuku u sukobe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2021, 12:09

Vučić Srbima sa Kosova i Metohije: Država je uz vas - budite trezveni, hoće da nas uvuku u sukobe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas Srbima sa Kosova i Metohije, nakon incidenata na severu Kosova i Metohije, da će država, šta god da se desi, biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji i da će podržati njihovu odluku, ali ih i zamolio da razmisle kolika je cena koju ćemo svi morati da platimo.

"Formulišite to kako hoćete, mi smo uz vas. Priština neće da ispuni sporazum, a ovde će za nas Briselski sporazum da bude spas. Nemojte da reagujete na nenasilje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali ako krenu u nasije, vi zaštite narod, a mi ćemo biti uz vas. Samo imajte u vidu kolika je cena koju ćemo svi morati da platimo i zašto je moja molba da to pokušamo da izbegnemo", poručio je Vučić na sastanku sa kosovskim Srbima u Raški.

Ali, ako Priština nastavi ovako, nećemo imati izbora, dodao je Vučić.

"Moja poruka njima je da ćemo čuvati mir, poštovaćemo sporauzme. Molim NATO da obavlja svoj posao, molim ih. Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da uvode Srbe u red, a ako budu pokušali, misleći da su uz podršku stranih sila dovoljno snažni da to urade, i uprkos tome što će ceo svet tražiti moju glavu, odgovor moj će biti jasan - u toj borbi za zaštitu života naše dece na KiM, njihov opstanak, ne samo da ćemo da ih zaštitimo, već danas prvi put sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo da pobedimo u toj borbi", rekao", rekao je Vučić.

On je Srbima rekao da razume njihov gnev, jer su dočekali da dugim cevima "napadnu Plazma keks i limenke koka-kole i fante".

Dodao je da je dobro razumeo situaciju, da vidi kakvo je raspoloženje među građanima, i da je svestan da ga, šta god da ih zamoli, neće poslušati, ali da je došao da razgovara sa njima.

Vučić je rekao da se plaši da u Prištini imamo nekog potpuno iracionalnog, a da u međunarodnoj zajednici ima zlonamernih koji iskreno žele sukobe na ovom prostoru, jer ne žele da im se Srbija brže približava i razvija.

"Zato hoće da nas uvuku u sukobe", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da bi voleo da sačuvamo mir, jer je to od presudnog značaja.

"Ali, mi nemamo izbora. Ja sam 20 puta razmislio pre nego što sam prvi put 4. avgusta 2016. ili 2017. godine rekao, imajući u vidu situaciju na KiM i u region, da Srbija neće dozvoliti Oluje, Bljesak, pogrome. Nisam rekao jedan metak, rekao sam da nećemo dozvoliti pogrom i ubijanje i zato sam i došao ovde", rekao je Vučić.

On je rekao Srbima da ne može da ih poziva da ulaze u sukobe sa bilo kim, da je razumeo njihovu odluku, iako bi voleo da su još malo razmisli i donosili je racionalnije.

"Vidim da je to vaš dogovor, uz vaše emocije. Samo ne mislim da je to u ovom trenutku najpametniji izbor. Šta god da se desi i kako god da se desi, Srbija će biti uz vas. Ovo nije pro forme, oni koji me poznaju, odlično znaju šta to znači", poručio je predsednik Vučić.

On je ponovio da je pred Srbijom težak period, te da će uslediti i snažni pritisci na Republiku Srpsku.

"Tražiće nestanak RS pre proleća i sve će to da pada na pleća Srbije, kako god okrenete. A, na svemu će da rade najmoćije zemlje sveta", rekao je Vučić.

Srbi Vučiću: Da li stojite iza nas, ako ne samo da se branimo

Predstavnici Srba sa severa Kosova tražili su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da im kaže da li država Srbija stoji iza njih, navodeći da ne mogu više da trpe teror Prištine i Albanaca, a ako Srbija nije iza njih da će sami da se brane.

Oni su na sastanku u Raški, organizovanom povodom upada Kosovske policije u severni deo Kosovske Mitrovice i Zvečan, u emotivnom obraćanju preneli situaciju i šta sve svakodnevno doživljavaju od strane kosovskih Albanaca.

Predstavnici Srba iz Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka i drugih mesta preneli su da ne mogu više da trpe teror Prištine i ponašanje Albanaca, skrenuli pažnju da su došli da hapse takozvane švercere sa dugim cevima i bojevom municijom i zapitali se šta je sledeće.

"To što rade šiptarski teroristi, terorišu narod, došli su da hapse tzv švercere, ali to se ne radi sa bojevom municijom. Ako hoćete da nas zaštitite molim vas za to, ako ne sami ćemo, saterani smo do kraja", rekao je jedan od predstavnika Srba Vučiću.

Oni su preneli Vučiću, predstavnicima Vojske Srbije, ministrima vojske i policije Nebojši Stefanoviću i Aleksandru Vulinu, kao i direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, da žele da nastave da žive na KiM, ali da će, ukoliko Srbija ne stoji iza njih sami da se odbrane "kako mogu i umeju".

"Da li našu decu i nas treba da branimo sami ili ćete vi stati iza nas. Oni svakodnevno pokušavaju da izazovu problem, ne možemo ovo više da trpimo. Želimo da istrajemo ovde zajedno, ove pritiske ne možemo da izdržimo. Nisam spreman da vodim goloruk narod na šiptarske cevi. Možete li da nam pomognete jer na ovaj način nama nema života", rekao je jedan od Srba sa severa KiM.

"Da li ćemo sahranjivati braću kao 1999.", pitala je predsednika Srbije sestra Srećka Sofronijevića koji je danas ranjen u akciji ROSU i KPS.

"Da li će e država stati iza nas ili ćemo sami braniti. Hoćemo li doći u situaciju da nemamo lekove, platimo osnovne stvari. Sve su nam ukinuli"rekla je ona.

Jedan od predstavnika Srba rekao je da je današnji incident "prelio čašu" i da je to ličilo na rat.

"Pucalo se na goloruke momke. Moram da pohvalim što je u celoj ovoj situaciji bilo i mladih i starih i muškaraca i žena, bili smo kao jedan. Bio sam protiv ulaska u institucije, osam godina tamo tražimo svoja prava i vidimo koji su rezultati", rekao je on.

On je dodao da postoje dva načina da se situacija reši - demokratski kroz institucije koje su, kako je rekao, diskriminatorske prema Srbima, ili kroz građansku neposlušnost i izlazak svih predstavnika Srba iz institucija.

U više obraćanja Vučiću Srbi su apostrofirali njegovu funkciju vrhovnog komandanta Vojske Srbije.



Vučić: Prištinu požuruju neke velike sile

Vučić je izjavio da postoji nekoliko stvari zbog kojih Priština izaziva nestabilnost, a jedan razlog je i taj što ih požuruju neke velike sile.

"U tome se nalazi želja jednog dela velikih zapadnih sila da se sve destabilizuje i uruši, da bi oni mogli bolje da upravljanju procesima, jer se samo u timo snalaze", rekao je Vučić.

Kako je rekao, njima nije cilj samo nezavisno celovito Kosovo, već i slabljenje Srbije.

"Njima ne odgovara da Srbija dalje napreduje, da pravi veću razliku, da ulaže u svoje crkve, obrazovanje, naučne centre, u svoje fabrike, vojsku… Zato je potrebno zaustaviti Srbiju", ukazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, oni neće odustati, navodeći tu, kao i uvek Veliku Britaniju, SAD i Nemačku, na prvom mestu, a zatim i Francusku, Italiju, celu Kvintu.

"Neće odustati od celog nezavisnog Kosova i baš ih briga šta će da rade. Ni danas nisu rekli da su Albanci krivi. A, jeste li čuli negde na svetu da neko ide da hapsi keks, limenke i ispali stotine metaka. Ne sekiraju se oni za to, nemojte da vaša suza traži roditelje na toj strani", rekao je Vučić.

Dodao je i da bi u drugoj situaciji pozvao 50 zvaničnika, a danas je, kaže, pozvao samo Miroslava Lajčaka, izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine.

"Trebalo je mnogo njih da pozovem, ali dobro je da EU danas nije rekla i pozvala 'obe strane'. Ne znam šta bi Srbima zamerili.. Iz Prištine su se pred strancima pravili da nisu znali o čemu je reč, ali su onda rekli da su se dogovorli sa jednom od zemalja Kvinte", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo i da je sa Prištinom nemoguće razgovarati.

Kao primer, naveo je da su pojedini Albanci, pre par godina posle hapšenja Marka Đurića, ipak rekli, iako krišom da se tako nešto ne radi, a da ovi danas, kaže, misle da imaju pravo da rade šta hoće.

"Misle da imaju pravo da ubijaju Srbe, da čine šta god hoće, misle da je ovo danas bogougodno delo. Ne sekiraju se ni za šta, dobili su naređenje od jedne sile", rekao je Vučić.

Dodao je da Priština nije dozvoljavala da se dopreme vakcine, kao i da duže od mesec dana stoje lekovi na administrativnom prelazu, želeći tako da unizi Srbe.

Rakić: Ako se ovo ponovo desi, branićemo se svim sredstvima

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je Vučiću da će srpski narod na Kosovu i Metohiji, ukoliko se nešto slično poput ovoga danas dogodi, pružiti otpor i braniće se svim sredstvima.

"Ukoliko se sledeći put desi nešto ovako, imaćemo opšti otpor. Ma šta to značilo i kako god to shvatili, ali branićemo se svim raspoloživim sredstvima", rekao je Rakić, i na te reči dobio aplauz prisutnih Srba.

Rakić je dodao i da nikako ne može da razume da neko puca na goloruki narod.

"Sledeći put ako se desi, neće na ovome ostati, branićemo se svim sredstvima. Ne znam da li ćemo se odbraniti, ali ćemo se braniti", rekao je Rakić, na šta su okupljeni povikali da neće ni biti sledećeg puta, jer će Srbi sami reagovati i braniti se.

Na to se nadovezala jedna meštanka sa KiM, koja je rekla Vučiću da je obećao da će poslati vojsku na KiM da brani građane, ako jedan metak bude ispaljen.

"Mi nemamo čime. Pucali su na nas, bacali suzavac, morate da nas odbranite. Mi nemamo kako da se odbranimo", rekla je ona, dok je predsednik vidno potresen slušao svedočenja Srba.

Srbi sa KiM preneli su predsedniku da su uznemireni, a Rakić je dodao da to što ljudi upadaju jedni drugima u reč, nije zato što su nekulturni, već zato što su uplašeni i zabrinuti za porodice.

"Ja i Srpska lista bićemo sa narodom, borićemo se do kraja", poručio je Rakić.

Sastanku sa Srbima sa KiM u Raški prisustvovali su ministri odbrane i policije Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Vučić Lajčaku: Zauzdajte ih, inače ćemo mi

Vučić preneo je danas posle podne u Raški Srbima sa KiM da je, nakon događaja u severnoj Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, pozvao izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i poručio mu "zauzdajte ih, a ako niste u stanju zauzdaćemo ih mi".

"Oni su mi rekli 'radimo na tome' i onda su ih naterali da se povuku. Međutim morate da imate u vidu, prema našim obaveštajnim podacima, za ono što su danas izvodili imali su podršku makar jedne države, a to nije jedna zemlja današnje EU", kazao je on.

Vučić je rekao da to ne znači da ih iz EU ne bi podržali i podsetio da je slično izvođeno i pod Hašimom Tačijem, sa istom pričom da idu da se bore na sever protiv krijumčara, kriminalaca.

Kazao je da razume gnev našeg naroda na KiM.

Nijedna lepa stvar

Pred odgovaranje na zahteve i pitanja Srba Vučić ih je zamolio da ga ne prekidaju i potom kazao da neće previše o prošlosti.

Neću ni koliko nas je bilo 1961, kako smo za 20 godina pali sa 27 na 20 odsto i koliko nas je danas na KiM, neću da idem ni kroz loša rešenja koja smo imali 1999, ćutanje na pogrom nad našim narodom 2004, ni 2008. kada je Priština proglasila sopstvenu nezavisnost i bila priznata odmah od 80 država.

"Neću da podsećam ni da smo sami tražili da se iz UN sve preseli u EU. Ni na sramno savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, ni to šta ste radili 2012. godine i bili zbog toga proganjanji od sopstvene države. Završio sam sa tim", rekao je on.

Vučić je kazao da zna šta misli običan narod.

Liderima Srpske liste je poručio da nije tražio od njih da budu uz njega, ili zajedno, zato što im se nešto sviđa.

"U našem poslu kada se radi o KiM ne postoji nijedna lepa stvar koja može da nam se sviđa", dodao je on.

Ukazao je da srpski narod sigurno zna da se država bori da sačuva luču srpske države, a da ne ugrozi celu Srbiju.

Podsetio je da su gotovo svi ministri, izuzev Aleksandra Vulina i Marka Đurića, bili za prihvatanje da tzv. Kosovo uđe u UN, da je to bila najteža noć u Briselu i da je on odbio tu tačku, i samo zbog toga KiM nije u UN.

Takođe je kazao da druga tačka, koju nije prihvatio, jeste da na severu odnos policajaca bude 66 odsto Albanaca, ostatak Srbi, pa zbog toga danas ima 89 ili 90 odsto srpskih policajaca.

"Neko će reći nije ni to dobro rešenje. Nijedno rešenje nije dobro. A koje jeste, a da bude realno, održivo, racionalno, a da ne ugrozimo celu Srbiju", upitao je Vučić.

Podsetio je da, kada je postao ministar odbrane, imali smo svega dva MiG 21, i jedan MiG-29 koji nije mogao da leti zbog nedostatka delova.

"Trebalo je podizati Srbiju, plate. Ono gde je cela Srbija pomagala, a fer je da se kaže, jeste da u našim školama, domovima zdravlja na KiM imamo plate veće nego u Raški, a to daju građani cele Srbije. Znam da to nije dovoljno. Kada govorite, ja mislim sve isto što i vi, svako slovo, svaku reč", podvukao je on.

Postavlja se pitanje, kaže, šta je to naša pametna reakcija.

"Ja sam taj koji je kriv, i koji je molio da ne napadate ROSU kada je pravljen špalir. Sva sramota na mene. Ne zato što sam brinuo za njih već što bi neko od njih to jedva dočekao da ubije nekog našeg mladića", objasnio je on.

Kazao je da je brinuo sve vreme dok nije čuo da je povređenom Sofronijeviću izvađen metak i da je sada stabilan.

Pre njega u Rašku su doputovali ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vučić se na taj potez odlučio nakon što je Kosovska policija upala u severni deo Kosovske Mitrovice, a u Zvečanu teško povređen Srbin koji je upucan s leđa.

Vučić u bazi Žandarmerije u Kraljevu: Pobedićemo, nema predaje, nema povlačenja

Vučić je sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom i komandantom Žandarmerije Dejanom Lukovićem danas obišao bazu Žandarmerije u Kraljevu i poručio je pripadnicima te jedinice, srpskim junacima, da je došao u Kraljevo da ih obiđe i kaže hvala za sve što su uvek činili u odbrani naše otadžbine, štiteći njene vrednosti, štiteći njen integritet.

"Hvala vam na tome što ste uvek bili tu za našu zemlju, i kada su poplave, i kada su požari, i kad nam je zemlja napadnuta, što nikada niste tražili izgovor, što nikada niste tražili lakše rešenje, jer ste služili svojoj zemlji i svom narodu", rekao je Vučić.

Poručio im je da budu spremni, da rade, vežbaju, a da će država dati sve od sebe da im, koliko je moguće, njima i njihovim porodicama olakša život, da im plate budu veće, da lakše rešavaju svoje stambene i druge probleme, i da mogu da imaju sigurnu budućnost i za svoju decu i za sebe u našoj lepoj Srbiji.

"Ukoliko vas država pozove, a daćemo sve od sebe da ne budete u takvoj situaciji i da ne dođete u tu poziciju, ali ukoliko vas država pozove da štitimo naš narod i da čuvamo naš narod, ja znam da ćete se vi, ne samo odazvati, već znam da ćete svoju svetu dužnost, svoju svetu obavezu obaviti na najčasniji mogući način. Na tome vam beskrajno hvala.

Čuvaćemo mir i stabilnost gotovo po svaku cenu. Ako ne budemo imali izlaza, ako nas napadnu, ako nam budu ubijali ljude, kao što su to danas zamalo učinili, onda ćemo morati da zaštitimo naš narod. A ono što vam ja kažem, to da zaštitimo naš narod značiće da ćemo da pobedimo. Nema predaje, nema povlačenja", rekao je predsednik Vučić, koga su pripadnici kraljevačkog Odreda Žandarmerije pozdravili himnom svoje jedinice "Hriste Bože".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Odbora za odbranu osudio dešavanja na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2021

Predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne Skupštine Aleksandar Marković najoštrije je danas osudio dešavanja na severu Kosova i Metohije..."Najoštrije osuđujem poslednje divljanje pripadnika ROSU na severu Kosova i Metohije koji su jutros, po nalogu Aljbina Kurtija, do zuba naoruzani,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.