Dva jubileja SPC u hramu Svetih apostola Petra i Pavla

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2019, 02:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva jubileja SPC u hramu Svetih apostola Petra i Pavla

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla na području drevnog grada Rasa, eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska počela je obeležavanje dva velika jubileja: hiljadu godina od prvog pisanog spomena Raške eparhije i osam vekova samostalnosti SPC.

Večeras je episkop Teodosije sa arhijerejima služio Večernju službu, a nakon toga je održana Svečana akademija. Sutra ujutru sa početkom u 9 časova, biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << služena Sveta arhijerejska liturgija koju će predvoditi Patrijarh srpski Irinej.

Pre tačno osam vekova srpska pravoslavna crkva dobila je samostalnost. Sveti Sava, tadašnji jeromonah, najmlađi sin srpskog vladara Stefana Nemanje uputio se u Nikeju u Maloj Aziji sa namerom da dobije autokefalnost crkve u srpskim zemljama, koja je do tada bila u sastavu Ohridske arhiepiskopije I u tome uspeo. Do tada bile su poznate samo episkopije u Prizrenu, Lipljanu i ovde u Rasu.

Petrova crkva kod Novog Pazara u Rasu predstavlja jedan od najstariji spomenika crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prema pisanim izvorima potiče iz 9. veka. Sačuvana je stara krstionica, galerije sa kojih su praćene službe, kao I jedan broj fresaka.

Ovo je samo početak obeležavanja jubileja osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, kome će u narednom period biti posvećen niz manifestacija širom Srbije i sve će biti posvećene utemeljivaču srpske crkve i srpske duhovnosti Svetom Savi. Centralna proslava biće održana u Beogradu početkom oktobra.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.