07. septembar  2019. 02.00  →  22.50 | Izvor: RTV

Dva jubileja SPC u hramu Svetih apostola Petra i Pavla

NOVI PAZAR -

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla na području drevnog grada Rasa, eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska počela je obeležavanje dva velika jubileja: hiljadu godina od prvog pisanog spomena Raške eparhije i osam vekova samostalnosti SPC.

video icon

Večeras je episkop Teodosije sa arhijerejima služio Večernju službu, a nakon toga je održana Svečana akademija. Sutra ujutru sa početkom u 9 časova, biće služena Sveta arhijerejska liturgija koju će predvoditi Patrijarh srpski Irinej.

patrijarh, irinej 1 jpg

Pre tačno osam vekova srpska pravoslavna crkva dobila je samostalnost. Sveti Sava, tadašnji jeromonah, najmlađi sin srpskog vladara Stefana Nemanje uputio se u Nikeju u Maloj Aziji sa namerom da dobije autokefalnost crkve u srpskim zemljama, koja je do tada bila u sastavu Ohridske arhiepiskopije I u tome uspeo. Do tada bile su poznate samo episkopije u Prizrenu, Lipljanu i ovde u Rasu.

Petrova crkva kod Novog Pazara u Rasu predstavlja jedan od najstariji spomenika crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prema pisanim izvorima potiče iz 9. veka. Sačuvana je stara krstionica, galerije sa kojih su praćene službe, kao I jedan broj fresaka.

Ovo je samo početak obeležavanja jubileja osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, kome će u narednom period biti posvećen niz manifestacija širom Srbije i sve će biti posvećene utemeljivaču srpske crkve i srpske duhovnosti Svetom Savi. Centralna proslava biće održana u Beogradu početkom oktobra.