NIJE PRVOAPRILSKA ŠALA: Svemirska stanica sutra pada na Leskovac?

Izvor: juGmedia, 01.Apr.2018, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIJE PRVOAPRILSKA ŠALA: Svemirska stanica sutra pada na Leskovac?

Kineska svemirska stanica i laboratorija „Tijangon-1“, koja nije u funkciji, ući će u Zemljinu atmosferu u sledeća 24 časa, a očekuje se da padne na zemlju u ponedeljak, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA).

Veći deo svemirske stanice trebalo bi da izgori u atmosferi, ali postoji mogućnost da će jedan deo pasti na Zemlju, i to baš na Leskovac i sva mesta južnije od njega (kako smo već ranije pisali).

Na stranici Reddit se povela polemika >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << o predviđanju da će delovi svemirske stanice, težine i do 100 kilograma pogoditi prostor između 43 stepena severne i 43 stepena južne geografske širine

Međutim procene o području na koje ce pasti moguće je utvrditi najranije 11 sati pre ulaska u atmosferu. A tada sitne razlike u atmosferskim uslovima mnogo znače, mnogo u smislu čitavih kontitenata“,  pišu na reddit.com

Takođe su kako navode između ostalih ugrožene i susedne zemlje Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska.

Zvanično ova svemirska laboratorija prestala je sa radom još u martu 2016. godine, ali je Tiongjang zadržala strukturni integritet. Stanica je dugačka 10, 5 metara, prečnika oko 3,4 metra, sa dva solarna panela dužine 7, širine tri metra.

„“Tijangong-1″ bila je deo ambicioznog svemirskog programa Kine, a ujedno i prototip za svemirsku stanicu za posadom, koju Kina planira da lansira 2022. godine“, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Kina je 2016. godine potvrdila da je izgubila kontakt sa stanicom i da više ne može da kontroliše njeno ponašanje, stoga, nije poznato gde će tačno pasti neki njenji delovi.

(Ipak je šala)
Pogledaj vesti o: Prvoaprilske šale

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.