Kineski satelit možda pada za koji sat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2018, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski satelit možda pada za koji sat

Kineski satelit "Tijangong 1", koji, zbog kvara, nekontrolisano pada ka Zemlji, mogao bi već narednih sati da uđe u atmosferu naše planete, mada je mala verovatnoća da će neki njegov deo pasti na tlo.

Očekuje se da se kineska svemirska laboratorija raspadne prilikom ulaska u atmosferu i sagori od trenja, pa naučnici procenjuju da njeni delovi predstavljaju samo neznatan rizik po ljude na Zemlji.

"Tijangong 1", 10,4 metra duga i 8,5 tona teška svemirska laboratorija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lansirana je 2011. godine, kao eksperimentalna platforma za veće projekte u okviru ambicioznog plana Pekinga da do 2023. godine ima stalnu svemirsku stanicu u Zemljinoj orbiti.

Evropska svemirska agencija procenjuje da će se to dogoditi do ponedeljka ujutru po srednjoevropskom vremenu, prenosi AP.

Kalifornijska korporacija "Erospejs" (Aerospace) predviđa da će "Tijangong 1", koji na kineskom znači "Nebeska palata", pasti na Zemlju u periodu između 2:18 i 4:18 posle ponoći, u istoj vremenskoj zoni.

I dalje nije izvesno gde bi moglo doći do pada, pošto mesto eventualnog pada pokriva veći deo planete Zemlje - između 43 stepena severne i 43 stepena južne geografske širine - i uključuje veći deo SAD, Kinu, Afriku, južnu Evropu, Australiju u Južnu Ameriku.

Na severnoj polulopti, sigurno su pošteđeni severni deo Evrope, Rusija i Kanada.

AP navodi da se očekuje se da samo 10 odsto kineskog satelita preživi ulazak u atmosferu, uglavnom teži delovi.

Verovatnoća da će neko tom prilikom da strada procenjena je na jedan prema hiljadu milijardi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kineska svemirska stanica pada na Zemlju u ponedeljak

Izvor: Vesti-online.com, 01.Apr.2018

Kineska svemirska stanica i laboratorija "Tijangon-1", koja nije u funkciji, ući će u Zemljinu atmosferu u sledeća 24 časa, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA)...Veći deo svemirske stanice trebalo bi da izgori u atmosferi, ali postoji mogućnost da će jedan deo pasti na Zemlju..."Tijangong-1"...

Nastavak na Vesti-online.com...

(VIDEO) CEO SVET JE DANIMA GLEDAO U NEBO I ČEKAO: Kineska svemirska stanica se sručila na Zemlju, evo gde je na kraju završila!

Izvor: Kurir, 02.Apr.2018, 07:23

Kineska svemirska stanica i laboratorija "Tijangon-1" ponovo je ušla u atmosferu Zemlje u ponedeljak ujutro i pala usred Južnog Pacifika.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.