Posao za žene iz Sigurne kuće - šansa za novi početak

Izvor: RTS, 30.Mar.2016, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posao za žene iz Sigurne kuće - šansa za novi početak

Žrtve nasilja, i to one hrabre, utočište nađu u sigurnim kućama. Ali šta dalje? Neophodan im je posao. Pomoć države, kažu, nije dovoljna. Na sreću, postoje preduzetnici spremni da pomognu.
Za ove žene zaposlenje znači finansijsku sigurnost i šansu za novi početak. Nekima od njih, ovo je prvi posao i prvi zarađeni novac kojim mogu samostalno da raspolažu.

Navode da im posao mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << znači jer im je to prva odskočna daska posle stresova i trauma koje su doživele. Ističu da im to podiže samopouzdanje i da izlaze ne samo iz psihičkog i fizičkog nasilja, već i iz ekonomskog.
Pet žena iz Sigurne kuce dobilo je posao u jednom ugostiteljskom objektu. Slušajući životne priče tih žena, jedan beogradski preduzetnik odlučio je da im pomogne. Ugovor sa Sigurnom kućom potpisan je, za sada, na tri godine.
"Mi koji sa strane to gledamo a možemo da pomognemo, mislim da je ljudska i moralna ovbaveza naša, ako možemo da trebamo pomoći. Sigurno ima nekog kvadrata viška, neke obuće, odeće, nečeg što treba tim ženama", kaže vlasnik ugostiteljskog objekta Bojan Radovanović.
Ljudi dobre volje ima. To ohrabruje, jer većina žena, bez posla i prihoda, nema mnogo šansi da sebi i svojoj deci obezbedi sigurniju budućnost.
"Juče posle Dnevnika na kome sam ja bila gost, javio mi se čovek koji takođe nudi posao za žene u objektima koje on kontroliše na teritoriji Beograda. Prema tome, meni je to bilo nešto što me je jako obradovalo", ističe koordinatorka savetovališta za borbu protiv nasilja Vesna Stanojević.
Obećanja stižu i od nadležnih, ali se, kažu u Sigurnoj kući, delimično ispunjavaju. Od septembra prošle godine, posao je obezbeđen za samo sedam žena.
 
Pogledaj vesti o: Prva šansa

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.