Liga Evrope: Bane Ivanović i Nemanja Matić za trofej!

Izvor: Sportski Žurnal, 03.Maj.2013, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liga Evrope: Bane Ivanović i Nemanja Matić za trofej!

Saznali smo ko će igrati finale Lige Evrope: Na Amsterdam Areni 15. maja, istrčaće, između ostalih, Branislav Ivanović (Čelzi) i Nemanja Matić (Benfika), koji su u revanšu polufinalnih mečeva dali pun doprinos u pobedama 3:1. Miloš Krasić nije bio ni na klupi Fenerbahčea.
(FOTO: AP)
Na Stamford Bridžu, prva velika šansa za Čelzi: Tores je sjajno centrirao Lampardu, koji je sa samo šest metara pogodio tek stativu. Čelzi je preuzeo inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << od početka, ali se sve uglavnom završavalo kornerima, posle čega nije bilo ozbiljnog ugrožavanja Zomera.
Bazel je nešto više želeo iz kontre, nisu došli da se brane, već da nekako postignu neophodan gol, ali nije išlo (sve do kraja poluvremena), zabeležili su samo dva slabašna šuta (Štoker, Šteler).
Plavci nisu iskoristili ni najlepšu akciju, kad je Azar petom uposlio Mozesa, ovaj Ramireza, koji je šutirao traljavo. Sa druge strane, Salah nije iskoristio zicer, Čeh je intervenisao kolenom, ali koji minut kasnije, u nadoknadi prvog poluvremena, postigao je gol.
Izbegao je ofsajd-zamku (Bertrand je kasno istrčao) i plasirao loptu pored nemoćnog golmana Čelzija, i tako samo razljutio Plavce…
Na startu drugog dela, za samo devet minuta, Tores, Mozes i Luiz su sahranili sve nade švajcarske ekipe da će nekako proći u finale, a pogotovo je lep bio ovaj treći pogodak, udarac sa 25 metara Brazilca, koji je ponovo častio Bazel, kao u prvom meču.
Mnogo bolje drugo polufinale, ono u Lisabonu. Prelepa akcija Orlova na startu rezultirala je anuliranjem prednosti iz prvog meča: Gaitan je bio precizan iskosa sa desetak metara posle sjajnog dodavanja Lime.
Prvo poluvreme je bilo preslikano ono u Istanbula, Benfika je napadala, Fenerbahče se branio, a u napadu je pokušavao nešto više solo prodorima Kajta, očigledno, bez mnogo uspeha, sve do 22. minuta.
Sudija je prestrogo dosudio penal za goste, pošto je lopta pogodila u ruku Garaja, a domaćini su duplo oštećeni u toj akciji, jer je Sov pre toga bio u ofsajdu. Kujt je bio nemilosrdan sa bele tačke. Imao je još jednu lepu šansu, ali je, doduše iskosa, promašio prazan gol.
Iako Portugalci nose nadimak Orlovi, na ovom meču kao da nisu imali krila, pokušavali su uglavnom kroz sredinu, a bogami pokušali su i bar tri-četiri puta da isceniraju penal.
Ali ne i napadač Kardozo: Sa 15 metara, „iz kolena“, preciznim, odmerenim udarcem savladao je Demirela za prednost, ali nedovoljnu za finale.
Ali, dovoljno za finale odradio je u 66. minutu drugim golom, u akciji u kojoj je učestvovao i naš Matić (sjajno odigrao čitav meč), a asistent je bio Luizao. Dovoljno i za ludilo na Da Lušu, i za prvo finale nekog evro-kupa od 1990!
Čelzi – Bazel 3:1 (0:1)
Strelci: 0:1 Salah u 45+1, 1:1 Tores u 50, 2:1 Mozes u 52, 3:1 Luiz u 59.
Stadion: Stamford Bridž u Londonu. Gledalaca: 55.000. Sudija: Jonas Erikson (Švedska).
ČELZI: Čeh, Azpilikueta, Ivanović, Kejhil, Bertrand, Lampard, Luiz (od 82. Ake), Ramirez (od 66. Oskar), Azar (od 75. Mata), Mozes, Tores.
BAZEL: Zomer, Štajnhofer, Šar, Sauro, Foser, F. Frej (od 75. Diaz), El Elneni, Die, Salah, Šteler (od 62. Dogari), Štoker (od 62. Degen).
Benfika – Fenerbahče 3:1 (2:1)
Strelci: 1:0 Gaitan u 9, 1:1 Kujt u 23. iz penala, 2:1 Kardozo u 35, 3:1 Kardozo u 66.
Stadion: Da Luš u Lisabonu. Gledalaca: 55.000. Sudija: Stefan Lanoj (Francuska).
BENFIKA: Artur, Pereira, Luizao, Garaj, Almeida, Perez, Matić, Gaitan, Lima, Kardozo (od 87. Ureta), Salvio.
FENERBAHČE: Demirel, Gonul (od 61. Irtegun), Jobo (od 75. Stoč), Korkmaz, Cigler, Sahin (od 44. Topuz), Baroni, Erkin, Kujt, Sov, Učan.
Pogledaj vesti o: Prva šansa

Nastavak na Sportski Žurnal...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.