Zakazana Skupština Prokuplja, Zavetnici (za sada) neće u koaliciju sa naprednjacima

Izvor: JužneVesti.com, 07.Feb.2024, 13:40

Zakazana Skupština Prokuplja, Zavetnici (za sada) neće u koaliciju sa naprednjacima

Posle konstitutivne sednice Skupštine na kojoj su verifikovani mandati i izbaran novi-stari predsednik Skupštine Dejan Lazić, za petak, 9. februara zakazana je druga sednica na kojoj će se birati gradonačelnik i lokalni funkcioneri. Kako saznajemo, naprednjaci su ovog puta odlučili da naprave koalicionu vlast sa Socijalističkom partijom Srbije, a Zavetnici, sa kojima se takođe razgovaralo, ipak su prelomili i za sada ostaju u opoziciji.

Prema nezvaničnim saznanjima Južnih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << vesti, naprednjaci su razgovarali sa strankom Zavetnici oko moguće koalicije, ali su, za razliku od svojih kolega iz Kuršumlije i drugih gradova u Srbiji, prokupački Zavetnici ipak odlučili da, bar za sada, ostanu van vladajuće većine.Druga sednica Skupštine u petak, bira se gradonačelnik Prokuplja; Foto: Lj. M.

Bilo je razgovora, ali su Zavetnici ipak prelomili i odlučili da su nepremostive razlike kada je u pitanju politika koju vodi Srpska napredna stranka na lokalu od one kako to vide Zavetnici. Osim toga, izostala je i ponuda konkretnih funkcija i zaduženja na lokalu, pa je saradnja do daljeg izostala, a konačan epilog zavisiće i od državne koalicije i od toga šta će u novoj Vladi dobiti Milica Stamenkovski ako SNS odluči da i Zavetnici budu deo vladajuće većine - kaže jedan od članova prokupačkih Zavetnika.

Zašto su naprednjaci nakon izbora održanih 17. decembra prošle godine odlučili da prave koalicionu vlast iako imaju ubedljivu većinu (35 od ukupno 55 odbornika lokalnog parlamenta) za sada nije poznato, ali se pretpostavlja da je preporuka stigla iz vrha stranke.

Naprednjaci su i do sada imali socijaliste uz sebe, iako su oni navodno "glumili" opoziciju i zvanično nisu bili deo vlasti, a i ono malo direktora koje su imali, SNS je u prethodnom sazivu smenila i postavila svoje ljude.

Sada će, prema najavama, socijalisti imati i članove Gradskog veća, a nije isključena i još neka funkcija, o čemu iz te partije nisu hteli da komentarišu jer će se, kako su rekli, sve znati za dva dana.

Na poslednjim lokalnim izborima u Prokuplju većinu je osvojila Srpska napredna stranka koja ima 35 odbornika i sa 5 odbornika SPS-a dodatno će učvrstiti vladajuću većinu, uz dva odbornika kolaicije POKS-Nada za koje se za sada “ne zna čiji su”, ali su na prvoj Skupštini glasali za predloge naprednjaka.

I pored toga, ukoliko Zavetnici ostanu pri svojoj odluci, njihova 3 odbornika bi, uz 10 predstavnika Srbije protiv nasilja, mogli da budu ozbiljna opozicija vladajućoj većini koja se, bar prema prvoj sednici, ne snalazi najbolje u višestranačkoj Skupštini, kada govore i odbornici koji ne misle isto i ukazuju javnosti na razne nepravilnosti.

Opozicija je inače bojkotovala izbore 2020. godine, pa u prošlom sazivu Skupštine nije ni bilo opozicionih odbornika.

Iako niko zvanično neće da potvrdi, iz krugova bliskih SNS-u saznajemo da će demograf Miroslav Antović, bivši zamenik, sesti u fotelju prvog čoveka Prokuplja. On će na tom mestu zameniti Milana Aranđelovića koji će postati direktor Turističke organizacije Prokuplja.Antović najozbiljniji kandidat za gradonačelnika Prokuplja; Foto: Grad Prokuplje

Simon Simonović, inače vojni invalid i penzioner i aktuelni direktor Turističke organizacije vrlo brzo će, prema najavama iz krugova SNS-a, sesti u fotelju gradskog većnika i biće zadužen za kulturu u Prokuplju.

Na poslednjim izborima 5 lista je prošlo cenzus, za predsednika Skupštine izabran je Dejan Lazić (SNS), kome će to biti u kontinuitetu treći mandat na istom mestu, dok je zazamenika predsednika izabran Ivica Spasić sa liste naprednjaka, ali kao predstavnik Srpsko-ruske partije "Vukovi".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.