U TOPLIČKOM OKRUGU SVE MANJE DECE

Izvor: Kurir, 16.Jan.2012, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U TOPLIČKOM OKRUGU SVE MANJE DECE

Ugrožena je i prosta reprodukcija stanovnštva jer je broj rođenih za 32 odsto manji od potrebnog za prostu reprodukciju

PROKUPLJE - U Topličkom okrugu sa oko 100.000 stanovnika protekle godine rođeno je samo 666 beba, jedna više nego prethodne 2010. godine, a gotovo dve trećine manje nego pre dvadesetak godina, rečeno je u prokupačkom porodilištu.

Više od polovine - 357, rodilo se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Prokuplju, a po prvi put dugogodišnji brojčani primat su preuzeli dečaci - rodilo se 28 više dečaka od devojčica.

Podaci ukazuju na drastičan pad nataliteta u topličkom kraju gde su nekada porodice imale i po desetoro dece.

U tim rubnim opštinama prema Kosovu - Kuršumliji, Blacu, Prokuplju i Žitorađi, broj novorođenčadi je od 1990. godine sa 1.500 iz godine u godinu opadao u proseku za po 50 godišnje.

Ugrožena je i prosta reprodukcija stanovnštva jer je broj rođenih za 32 odsto manji od potrebnog za prostu reprodukciju, rečeno je u porodilištu.

Broj novorođenčadi u gotovo svim opštinama u Srbiji iz godine u godinu opada i nije dovoljan za održanje broja stanovnika. Izuzetak su opštine Tutin, Preševo i Novi Pazar gde je poslednjih desetak godina broj novorođenčadi veći od potrebnog za prostu reprodukciju stanovništva.

Porodilište u Prokuplju jedino je za četiri opštine Topličkog okruga.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Što više restorana brze hrane to deblja nacija

Izvor: Blic, 16.Jan.2012

Istraživanje britanskih naučnika pokazuje da zemlje sa većim brojem restorana brze hrane imaju i veću stopu debljine. ..Portal Gastro prenosi da se većinom radi o zemljama poput Amerike, Velike Britanije, Australije, Novog Zelanda i Kanade...Podaci su zanimljivi - u Americi je stepen debljine oko...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.