U Prokuplju obeleženo 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2022, 16:40

U Prokuplju obeleženo 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka

Centralna Državna manifestacija obeležavanja 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka, Drugog pešadijskog puka "Knjaz Mihajlo", vojske Kraljevine Srbije održana je danas u Prokuplju na mestu gde je njima u čast podignut spomenik.

Na današnji dan 1912. godine završena je sedmodnevna mobilizacija i Gvozdeni puk je krenuo u rat sa idejom "da pobedi ili da se ne vrati"

Svečanom činu prisustvovao je i predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, a počast >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << palim junacima srpske vojske odale su i delegacije grada Prokuplja, vojske i boračkih organizacija.

Gvozdeni puk se proslavio u mnogim važnim bitkama vođenim na u dva Balkanska rata i Prvom svetskom ratu, u periodu od 1912. do 1918. godine.

Za to vreme stradalo je oko 3.000 pripadnika čuvene jedinice, a 255 je dobilo najveće priznanje - Karađorđevu zvezdu s mačevima; njih 39 čak dva puta.

Ratna zastava ovog puka bila je najodlikovanija u srpskoj vojsci, a na spomeniku u Prokuplju su uklesani nazivi svih bitaka u kojima je Gvozdeni puk učestvovao, kao i nazivi gradova koje je oslobodio.
Pogledaj vesti o: Prokuplje,   Vojska Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Prokuplju održana državna Manifestacija Gvozdenom puku u čast

Izvor: JuznaSrbija.info, 07.Okt.2022

Danas je u Prokuplju održana centralna državna Manifesstacija obeležavanja 110. godišnjice od mobilizacije Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“ poznatijeg kao Gvozdeni puk

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.