Stotinak poljoprivrednika iz Prokuplja traži pomoć grada za kupovinu mehanizacije

Izvor: JužneVesti.com, 21.Okt.2020, 12:06

Stotinak poljoprivrednika iz Prokuplja traži pomoć grada za kupovinu mehanizacije

Za bespovratna sredstva za kupovinu novih poljoprivrednih mašina i mehanizacije prijavio se 101 poljoprivrednik sa registrovanim gazdinstvom na teritoriji Prokuplja. Oni će dobiti subvencije od 40 do 65 odsto, zavisno od toga da li konkurišu mladi poljoprivrednici do 40 godina, koji dobijaju veće, ili stariji, koji imaju pravo na niže subvencije.

Iz gradske kase je za ovu namenu izdvojeno 6,4 miliona dinara i >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dodatna 2 miliona, namenjena isključivo za podsticaj mladih poljoprivrednika.

Nadležni u Gradskoj upravi ističu da je interesovanje za bespovratna sredstva u poljoprivredi mnogo veće nego prošle godine i da se na konkursu prijavilo mnogo više poljoprivrednika mlađih od 40 godina.

Dvadesetosmogodišnji Marko Nikolić iz Balinovca obrađuje 7 hektara zemlje i uglavnom se bavi voćarskom proizvodnjom, koja je i najrasprostranjenija u čitavom topličkom kraju.

Kupio sam atomizer u vrednosti od 210.000 dinara i na osnovu konkursa za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava, iz lokalnog budžeta vratiće mi se 65 odsto od vrednosti investicije. Ovo je jedna od boljih mera koja se preduzima da se mladi opredele da ostanu na svojim ognjištima i da nastave da se bave poljoprivredom - rekao je Nikolić.

Osim za kupovinu mašine i opreme za obradu zemljišta, prokupački poljoprivrednici su ove godine mogli da konkurišu i za subvencije u oblasti zaštite bilja, stočarstva, pčelarstva, ispitivanja zemljišta, nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije kao i bavljenje organskom proizvodnjom.

Ove godine, za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstva namenjenih poljoprivredi, iz lokalnog budžeta planirana su sredstva u ukupnom iznosu od oko 10 miliona dinara.

Inače, na teritoriji Prokuplja oko 70 % stanovništva se bavi nekom vrstom poljoprivredne proizvodnje, a najviše njih bavi se voćarstvom, i to uzgojom čuvene oblačinske višnje koja je zasađena na oko 2.000 hektara, ali i šljive, koja je zasađena na nešto manjoj površini.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.