Stoti rođendan najlepše zgrade u Prokuplju

Izvor: TvojPortal.com, 29.Jul.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoti rođendan najlepše zgrade u Prokuplju

Bizlife.rs Povodom obeležavanja 100 godina od izgradnje zgrade Sreskog načelstva u Prokuplju u Narodnom muzeju Toplice otvorena je izložba fotografija i dokumenata vezanih za gradnju i istorijat najstarije i najlepše građevine u ovom mestu.


Autori izložbe su istoričar i kustos prokupačkog Muzeja Darko Žarić i direktor Istorijskog arhiva Dragan Lekić.
Na 34 panoa izloženo je više od 300 važnih >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << dokumenata i fotosa iz vremena pre balkanskih, Prvog i Drugog svetskog rata, od kojih većina do sada nije bila dostupna javnosti.
Prema rečima predsednika opštine Prokuplje Milana Arsovića zgrada Sreskog načelstva danas je u veoma lošem stanju i za obnovu i restauraciju fasade ovog velelepnog zdanja koje je i spomenik kulture od 1979. godine biće potrebno oko 10 miliona dinara.
Na osnovu dokumentacije projekat za izgradnju zgrade načelstva urađen je 1907. godine. Gradnja je završena 1911. godine.
Autor zdanja zidanog u modernom baroknom stilu je čuveni srpski arhitekta Dragutin Maslać.

prokupljeNarodni muzej

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.