Izvor: RTS, 24.Feb.2021, 07:11

Sećanje na junake "Gvozdenog puka" u Toplici ne bledi, uskoro će biti otvorena i spomen-soba

Srbija je u ratovima od 1912. do 1918. godine mobilisala preko stotinu pukova raznih rodova vojske, ali je samo jedan dobio naziv "Gvozdeni". Na mestu mobilizacije, na platou ispred železničke stanice u Prokuplju, podignut je spomen-park, a uskoro će biti otvorena i spomen-soba.
Na ulazu u spomen-park dve mermerne ploče sa imenima Janaćka Jovića, jednog od najčuvenijih oficira srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vojske, dvostrukog viteza Karađorđeve zvezde i Engleskinje Flore Sends. Dvoje mladih, osim borbe za slobodu vezala je i ljubav, koja je prekinuta Janaćkovom pogibijom u bici kod Bitolja.

"Janaćko je upoznao Floru kada je došla kod njega u četu kao pomoć iz Engleske, kao medicinska sestra. Međutim, u toku ratovanja ona je postala pravi ratnik, ratovala je sa svim našim borcima", kaže Ljubiša Jović, potomak Janaćka Jovića iz Prokuplja.
Sećanje na junake "Gvozdenog puka" u Toplici ne bledi, jer nema kuće koja nije izgubila nekoga u Velikom ratu. Mobilisano je blizu 20.000 mladića od 21 do 31 godine, koji su učestvovali u svim bitkama koje je Drugi pešadijski puk "Knjaz Mihailo" vodio. Zbog iskazanog herojstva i nesalomive odbrane, nakon Bregalničke bitke, dobija epitet "Gvozdeni".
"Bio je strah i trepet. Jasno da taj naziv nije došao ni od kralja, ni od vlade, ni od starešina, već od samih vojnika. Ovaj puk se proslavio kao najhrabriji puk, zato će njegova sudbina biti da će uvek biti postavljen na najkritičnijim mestima gde je trebalo savladati otpor neprijatelja", naglašava Petko Marjanović, viši kustos istoričar.
Petko Marjanović je godinama prikupljao podatke o junacima "Gvozdenog puka", čija je imena, sa priznanjima i ordenjem, objavio u publikacijama. Mnoga od njih će se naći i u spomen-sobi u zgradi železničke stanice koja će uskoro biti otvorena i za posetioce.
"Ne može da ostane samo kao nešto što treba da stoji u vitrinama, već kao nešto što treba da bude idol mladim generacijama – kako se brani sloboda i kako se sticala sloboda", ističe Marjanović.
Veliki broj vojnika "Gvozdenog puka", njih oko 3.000, nije se vratio iz rata. Njih 255 je za iskazanu hrabrost dobilo najveće priznanje – Karađorđevu zvezdu s mačevima, a 39 čak dva puta. Ratna zastava ovog puka je najčešće odlikovana zastava u srpskoj vojsci.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.