Prokuplje ostaje bez četvrtine budžeta: Zvali smo Vučića

Izvor: B92, 05.Dec.2017, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prokuplje ostaje bez četvrtine budžeta: "Zvali smo Vučića"

Prokupačka opština bi zbog duga Direkcije za urbanizam i izgradnju mogla da ostane bez četvrtine godišnjeg budžeta, pišu Južne vesti.

Kako se navodi, zbog duga nastalog od 2007. do 2009. godine, nakon izvedenih, a neplaćenih infrastrukturnih radova, lokalna samouprava u Prokuplju mora da po izvršnoj sudskoj presudi Apelacionog suda u Beogradu isplati "Univerzal banci" dug od 202,5 milona dinara.

Kako stoji u presudi, dug se mora isplatiti u narednih tridesetak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana, a Opština je kao “solventni dužnik” preuzela obaveze stare Direkcije za urbanizam i izgradnju koja je već nekoliko godina u stanju “mirovanja”, ali su njeni dugovi počeli da pristižu.

Naime, ovo je samo deo koji Direkcija duguje za radove koji su izvođeni na teritoriji opštine od 2002. do 2009. godine, a koji se ukupno procenjuju na preko pola milijarde ili oko polovine godišnjeg budžeta.

Predsednik Opštine Aleksandar Simonović kaže da je o ovom neplaniranom problemu urgentno obavešten kabinet predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Vlada Srbije i sve nadležne institucije, u nadi da će pomoći da se problem reši.

“Ovo je zaista veliki novac koji naša opština ne može da isplati tek tako. Ovih dana ćemo razmotriti sve mogućnosti u želji da pronađemo najbolje rešenje, ali šta god da odlučimo, ovo je cifra koja će otežati funkcionisanje Opštine u 2018. i narednih godina”, rekao je Simonović.

On dodaje da se razmatra mogućnost podizanja povoljnog kredita, a da se deo novca isplati iz suficita koji je ostvaren u ovoj i prethodnoj godini.

Simonović je, obraćajući se novinarima, najavio i formiranje posebne komisije koja će ispitati sve radove koji su u ranijem periodu izvođeni, a koji su gotovo doveli do bankrota Opštine.

Podsetimo, i porodična firma Opštinskog većnika Vladimira Pešića tužila je i dobila u prvom stepenu pred privrednim sudom u Nišu Opštinu Prokuplje zbog duga od 3,8 miliona koji je Direkcija imala prema tom preduzeću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.