Prokuplje: Predstavljen projekat  Prevencija i zaštita od diskriminacije i nasilja u školama

Izvor: JuznaSrbija.info, 30.Jun.2023, 21:13

Prokuplje: Predstavljen projekat Prevencija i zaštita od diskriminacije i nasilja u školama

U prostorijama Udruženja „Inkluzija danas“ održana je konferencija za medije na kojoj je prdstavljen projekat “Prevencija i zaštita od diskriminacije i nasilja u školama” podržan od Ministarstva prosvete na javnom konkursu za dodelu sredstava za podsticanje programa od javnog interesa značajnih za preduniverzitetskog obrazovanja koja realizuju udruženja u 2023.godini.

Potpisivanjem ugovora sa Ministarstvom prosvete i zvanično je otpočela realizacija Aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << u okviru pomenutog projekta, koje sprovodi Udruženje “Inkluzija danas” iz Prokuplja, a radionice i predavanja će se realizovati do kraja novembra 2023. godine u Prokuplju, Žitorađi, Blacu, Bojniku i Doljevcu. Opšti cilj projekta je dorinos podizanju prevencije i zaštite od diskriminacije i nasilja u školama a specifični ciljevi projekta su senzibilisanje učenika za poštovanje ljudskih prava i usvajanje novih znanja o diskriminaciji i nasilju u školama, razvijanje međusobne saradnje među školama i umrežavanja kao i solidarnosti prema diskriminisanim učenicima i učenicima koji su doživeli nasilje u školi.  Radionice i predavanja održane su kako u gradskim, tako i u seoskim školama.Prevencija od nasilja i diskrimacije je bila najčešća tema, sa različitim osvrtima na potrebe učenika.

Prevenciju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja čine mere i aktivnosti kojima se uustanovi stvara sigurno i podsticajno okruženje, neguje atmosfera saradnje, uvažavanja i konstruktivne komunikacije, ističu iz Udruženja  „Inkluzija danas“. Takođe navode da se preventivnim aktivnostima  podiže nivo svesti i osetljivosti deteta i učenika, roditelja i svih zaposlenih za prepoznavanje nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, zatim se neguje atmosfera saradnje i tolerancije, uvažavanja i konstruktivne komunikacije u kojoj se ne toleriše nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, takođe se  ističu i unapređuju znanja, veštine i stavovi potrebni za konstruktivno reagovanje na nasilje i obezbeđuje se zaštita deteta i učenika, roditelja i svih zaposlenih od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.