Otkrivena spomen-ploča ruskim lekarima u Prokuplju

Izvor: JužneVesti.com, 27.Jun.2019, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena spomen-ploča ruskim lekarima u Prokuplju

U znak zahvalnosti ruskom narodu na pruženoj pomoći za vreme NATO agresije na SRJ 1999. godine u Prokuplju, spomen-ploča otkrivena je na zgradi prokupačkog Doma zdravlja.

Obeležje su otkrili potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Nebojša Stefanović, zamenik ministra za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan i gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Prokuplja Aleksandar Simonović.

Obraćajući se okupljenima, Čuprijan je podsetio da je, i pored teških uslova i rizika od bombardovanja, Rusija pružila ruku pomoći u najtežim trenucima za Srbiju.

Dva meseca su ruski lekari i medicinsko osoblje pružali medicinsku pomoć ugroženom stanovništvu u improvizovanoj aero-bolnici. Kada su oni završili svoj posao, bolnica je ostala ovde u znak večnog prijateljstva. Ti ljudi koji su tada bili ovde, pravi su heroji – rekao je Čuprijan.

Potpredsednik Vlade Stefanović je istakao da je srpski narod u svojoj istoriji imao mnogo teških trenutaka, ali je Srbija uvek imala i svoje prijatelje koji su pružali ruku prijateljstva, kao i da postavljanje mobilne bolnice na mestu gde je bila pre 20 godina ima simboličan značaj.

Dok su padale NATO bombe, ruska braća su bila rame uz rame sa našim lekarima i zajedno pomagali narodu. Oni su tada bili deo naše zemlje, naši građani i činili su sve što su mogli da pomognu u datom trenutku. Naš narod poštuje i ceni one koji su nam pomagali i zato ova spomen-ploča ima veliki značaj – rekao je Stefanović.

Tokom ceremonije otkrivanja spomen-ploče, okupljenima se obratio i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović koji je istakao značaj potvrde bliskosti ruskog i srpskog naroda. Kaže da je prisustvo ruskih lekara tih dana bila velika, ne samo pomoć, već i moralna podrška i ovo je samo mali znak zahvalnosti za sve što su uradili za Srbiju.

Inače, na platou ispred Doma zdravlja, pre nekoliko dana podignuta je montažna aero-bolnica, na istom mestu gde je bila stacionirana 1999. godine, a ruski lekari i medicinsko osoblje ostaće tu do sutra (petak). Tokom boravka u Prokuplju, sa kolegama iz Doma zdravlja i Bolnice, razmenjivali su iskustva i načine postupanja u vanrednim situacijama.

Ruska aero-bolnica je opremljena najsavremenijom opremom neophodnom za pružanje pomoći u vanrednim situacijama, sa opremljenim timom stručnjaka različitih profila.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Zahvalnost ruskim bolničarima za pomoć u vreme NATO agresije

Izvor: Vostok.rs, 28.Jun.2019, 09:54

  U znak zahvalnosti ruskom narodu na pruženoj pomoći za vreme NATO agresije na SRJ 1999. godine u Prokuplju, na zgradi prokupačkog Doma zdravlja otkrivna je spomen-ploča. . Obeležje su otkrili potpresednik vlade Srbije i Ministar spoljnih poslova Nebojša Stefanović, zamenik ministra za civilnu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.