Okupljeni na protestu u Prokuplju podržali inicijativu za zabranu MHE

Izvor: JužneVesti.com, 27.Feb.2020, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okupljeni na protestu u Prokuplju podržali inicijativu za zabranu MHE

Ostavka predsednika Skupštine Grada Prokuplja Dejana Lazića, ali i načielnika prokupačke policije i javnog tužioca, neki su od zahteva građana Prokuplja sa protesta koji je održan povodom podrške potpisnicima inicijative za zabranu mini-hidroelektrana, a koji su prethodnih dana pozivani na informativni razgovor kako bi se proverila verodostojnost njihovih potpisa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Nekoliko stotina građana Toplice, podržanih od strane aktivista za očuvanje reka širom Srbije, ali i liderima opozicije poput Boška Obradovića, Sergeja Trifunovića, Borka Stefanovića, Srđana Milivojevića, okupilo se na gradskom Trgu topličkih junaka gde su još jednom pozvali nadležne da ne podređuju svoj lični interes društvenom i da prestanu da kako kažu, vrše teror nad slobodoumnim ljudima Toplice koji se bore za očuvanje reka i životne sredine.

Ima li išta prirodnije, nego da građani u 21. veku podnesu inicijativu i peticiju kada se bore za zajedničku stvar. Gradska uprava koja treba da služi građanima, tretira vas kao kriminalce. Šta oni hoće, hoće da uzmu vaše reke, a da zarade pare za svoju decu.Ako bi se izgradile sve mini-hidroelektrane koje su planirane, to bi bilo tek nešto više od 2 odsto ukupne proizvodnje električne energije u Srbiji. Nećemo im to dozvoliti- rekla je Lidija Martinović, borac za prirodu i učesnik protesta.

U nesebičnoj odbrani potpisnika peticije pridružio se i već oprobani aktivista za odbranu reka Stare planine, Aleksandar Jovanović koji je iz svog iskustva govorio kako su se meštani Toplog Dola izborili za zabranu izgradnje mini-hidroelektrane u njihovom kraju.

Dok veliki deo sveta skapava od žeđi, mi smo dozvolili ološu da nam pijaću vodu naših planinskih reka gura u cevi. U toku je sveopšti napad na sve što je zdravo u ovoj zemlji. Od nas zavisi da li će naše reke nastaviti da teku. Reke Stare planine brane deca kojima su dirnuli u detinjstvo- rekao je inicijator za odbranu reka Stare planine, Jovanović.

U ime potpisnika peticije, skupu se obratila i Snežana Ilić koja je pozvala svoje sugrađane da se pridruže aktivistima za odbranu reka, da se ovde ne radi o politici, te da je to borba i za njihovu decu.

Okupili smo se da pitamo nadležne čija je voda koja teče našim rekama. Niko ne može da trpi štetne posledice zbog upućivanja peticije, to je naše pravo. Ova vlast nas deli i huška jedne protiv drugih, čak i oko ovakvih tema. Zato smo odlučili da kažemo dosta je i da se pitamo i mi, građani na lokalu - poručila je Ilićeva sa protesta.

Na kraju okupljanja građana koje je trajalo više od sat vremena, učesnici su se najpre uputili ka prostorijama SNS u Prokuplju uz burno negodovanje i uz zvuke pištaljki, a zatim su otišli do zgrade prokupačkog suda, gradske kuće i policije gde je i završeno okupljanje.

Sve vreme protesta primetan je bio veliki broj uniformisanih policajaca, kao i onih u civilu koji su samo nadgledali skup.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.