Nedostatak porodilišta ugrožava život majki i beba

Izvor: Glas javnosti, 11.Jun.2012, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostatak porodilišta ugrožava život majki i beba

KURŠUMLIJA - Na teritoriji opštine Kuršumlija od 1976. godine zatvoreno je porodilište zbog čega se sve porodilje upućuju u Zdravstveni centar u Prokuplju koje je udaljeno 40 kilometara, što ozbiljno ugrožava život majki i beba, izjavila je načelnica Ginekološke službe u Domu Zdravlja u Kuršumlji Mirjana Janetović.

"Rizici su različiti, a najveća opasnost je da trudnica iskrvari ili da se beba rodi pre vremena kada je neophodno da se odmah reaguje i beba smesti u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << inkubator", kazala je Janetović.

Ona kaže da je najteže i najrizičnije trudnicama iz razuđenih i udaljenih Kuršumlijskih sela do kojih, zbog udaljenosti i izuzetnog lošeg puta, teško dolaze i kola Hitne pomoći.

Portparol prokupačke bolnice "Dr Aleksa Savić" Jelena Pantović kaže da se bar pet, šest puta godišnje desi da se porodilje porode kod kuće ili na putu do bolnice u automobilima.

"Opština Kuršumlija je najugroženija jer su sela razuđena i nepristupačna, zbog čega trudnice često ne stižu na vreme do bolnice kad osete prve trudove", rekla je Pantović.

Porodilište u Prokuplju, koje pokriva tu opštinu, Kuršumliju, Blace i Žitorađe broji svega 50 postelja od kojih četiri pripadaju Odeljenju intenzivne nege, a dve postelje Odeljenju poluintenzivne nege.

Porodilište pri kuršumlijskom Domu zdravlja postojalo je do 1976. godine, a nakon toga je zbog neispunjavanja osnovnih kriterijuma po odluci Ministarstva zdravlja zatvoreno, iako je, prema rečima nadležnih, Kuršumliji prekopotrebno.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nedostatak porodilišta ugrožava život majki i beba

Izvor: Kurir, 11.Jun.2012

Na teritoriji opštine Kuršumlija od 1976. godine zatvoreno je porodilište zbog čega se sve porodilje upućuju u Zdravstveni centar u Prokuplju koje je udaljeno 40 kilometara..KURŠUMLIJA - Na teritoriji opštine Kuršumlija od 1976. godine zatvoreno je porodilište zbog čega se sve porodilje upućuju...

Nastavak na Kurir...

Nedostatak porodilišta ugrožava život majki i beba

Izvor: JuznaSrbija.info, 11.Jun.2012

Na teritoriji opštine Kuršumlija od 1976. godine zatvoreno je porodilište zbog čega se sve porodilje upućuju u Zdravstveni centar u Prokuplju koje je udaljeno 40 kilometara, što ozbiljno ugrožava život majki i beba, izjavila je danas Tanjugu načelnica Ginekološke službe u Domu..

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.