Koncesionar preuzima novu pijacu u Prokuplju, opozicija najavljuje krivične prijave

Izvor: JužneVesti.com, 03.Maj.2023, 11:36

Koncesionar preuzima novu pijacu u Prokuplju, opozicija najavljuje krivične prijave

Nova Gradska pijaca u Prokuplju vredna 385 miliona dinara i finansirana delom iz sredstava EU, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i budžeta Grada, odmah po otvaranju biće predata koncesionaru - beogradskoj firmi "Demetra AB". Opozicija u Prokuplju najavljuje krivične prijave protiv odgovornih u Prokuplju, jer smatraju da time omogućuju privatniku zaradi ogroman novac bez ikakvih ulaganja.

Pijaca će imati 126 tezgi na kojima će proizvođači moći da plasiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << svoje proizvode, savremeno opremljene objekte za prodaju mlečnih proizvoda, 14 lokala, dva magacina, kao i upravnu zgradu, a prihod od izdavanja ići će privatnoj firmi koja će biti zadužena i za čistoću na tom prostoru.Pijaca će biti potpuno opremljena i po evropskim standardima; Foto: Grad Prokuplje

Demetra AB je pre godinu dana preuzela delom poslove rasformiranog preduzeća JKP Hammeum poput Parking servisa, čišćenja ulica, zelenila, ali i brigu o pijacama u Prokuplju. Oni će, dok traje koncesioni ugovor koji smo potpisali, upravljati novom pijacom, a nakon toga ona ostaje Gradu na upravljanje - kažu u Gradskoj upravi Prokuplja.

Izgradnja pijace je najavljena još 2018. godine, ali je ugovor sa izvođačem, firmom "Arhikom" iz Novog Sada potpisan 3 godine kasnije, krajem 2021. godine.

Da je ovakva odluka štetna po budžet i građane Prokuplja tvrde u prokupačkoj opoziciji, a Slaviša Momčilović, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke, najavljuje i krivične prijave protiv odgovornih u gradskoj vlasti.

Pijaca je izgrađena donacijom Evropske investicione banke, novac je uložilo i nadležno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao i sam Grad Prokuplje i sve se to sada daje privatniku na upravljanje i da uzima novac. Imamo osnovanu sumnju da se iz nekog razloga daje privatniku da dobije ogroman profit bez ikakvih ulaganja, a da Grad za to praktično nema nikakvu korist. Ovo je prva u nizu krivičnih prijava koje ćemo podneti u narednom periodu, iako tužilaštvo ćuti i ne oglašava se po nekim ranije podnetim prijavama - kaže Momčilović.

Izgradnja pijace je jedna od značajnijih investicija u Prokuplju koju je pokrenula Vlada Republike Srbije u okviru projekta "Partnerstvo za lokalni razvoj", u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i misijom UN za razvoj.

Inače, prošle godine upravljanje i obavljanje komunalnih delatnosti oko čistoće grada, parking mesta, Tržnice i Gradskog zelenila u Prokuplju prešle su u nadležnost beogradske firme "Demetra", koja je u obavezi da plaća godišnju koncesionu naknadu od 505.000 dinara.
Pogledaj vesti o: Prokuplje,   Evropska Unija

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.