Gradovi bez dijagnostičke opreme

Izvor: RTS, 23.Okt.2019, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradovi bez dijagnostičke opreme

Najmanje tri grada u Srbiji nema aparat za magnetnu rezonancu, ni u državnim ni u privatnim bolnicama. Pacijenti se upućuju u druge zdravstvene centre gde se čeka i po nekoliko meseci. Zato se često odlučuju za preglede u privatnim klinikama. U resornom ministarstvu kažu da je u toku nabavka nove dijagnostičke opreme.
U Loznici, Smederevu i Prokuplju ne postoje aparati za magnetnu rezonancu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Iz tih centara pacijenti se, na dijagnostiku, šalju u druge gradove. Iako Republički fond za zdravstveno osiguranje refundira troškove transporta, na pregled se čeka od 4 do 6 meseci, jer u bolnicama gde ima magnetne rezonance ima i liste čekanja.

"Sa ovim bolovima stvarno ja, po meni i jedan dan je mnogo dugo da čekam, a ne 4 do 6 meseci, kažem svi me upućuju da idem privatno" kaže Jovica Stojković, iz Smedereva.
"Negde oko 20-ak pacijenata u proseku iz bolnice, znači ležećih pacijenata kojima je ta dijagnostika potrebna šalje se za Valjevo" kaže Milan Todorović, v. d. direktora Opšte bolnice u Loznici. U većim gradovima privatne klinike imaju magnetnu rezonancu, a cene dijagnostike su i više od 10.000 dinara. Refundiranje se retko odobrava. Iako se pregleda i do 50 pacijenata mesečno, čekanja nema. U privatne klinike, kažu, uglavnom dolaze oni koji su odustali od čekanja u državnim centrima.
"Pokušao sam, ali treba mnogo da se čeka i ako je ovde skuplje, ali je brže, a zdravlje kad je u pitanju onda se ne gledaju pare", naglašava Jovan Subotić, iz Sente.
"Pacijenti koji nam dolaze uglavnom su iz gradova u kojima ne postoje magnetne rezonance. Pošto smo mi ovde u Kikindi mahom je to Severno - banatski okrug, i imamo priliv i pacijenata iz Bačke" kaže Andrej Bistričić, menadžer privatne klinike u Kikindi. U Ministarstvu zdravlja za našu televiziju, kažu, da je u toku postupak nabavke nove dijagnostičke opreme kroz aranžman sa Svetskom bankom. To znači da će broj medicinskih aparata, među kojima je i magnetna rezonanca, biće povećan.
Državne zdravstvene ustanove u Srbiji trenutno raspolažu sa 23 magnetne rezonance.



Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.